PO NAPORNEM DNEVU

Očesna telovadba za zdrave oči in jasen vid

T.D.
26. 9. 2019, 21.30
Deli članek:

Ko se zvečer postavimo pred ogledalo, nas nemalokrat prestraši pogled na lastne oči: rdeče, vnete in pogosto tudi srbeče.

Dreamstime
Obstajajo vaje, s katerimi poskrbimo za sprostitev in vlažnost očesa.

Očem je treba posvetiti veliko več pozornosti, kot je le nakup dobrih in lepih očal. Za zdrave oči in jasen pogled na svet lahko veliko storimo tudi sami. Za začetek lahko z očmi telovadimo. Obstajajo vaje, s katerimi poskrbimo za sprostitev in vlažnost očesa. Naj postanejo naša stalna navada.

Delanje metuljčkov

»Metuljčke« lahko izvajamo kjerkoli. Naredimo torej kar takoj nekaj metuljčkov: z vekami na hitro, kolikor se le da, zapiramo in odpiramo oči. S tem pospešimo izločanje tekočine iz solznih mešičkov in sprostimo napete očesne mišice. Poskusimo narediti 20 metuljčkov, potem naredimo kratek premor, vajo pa ponovimo trikrat.

Sledenje prstni konici

Kazalec iztegnemo v zrak v razdalji približno 20 cm pred očmi in se zastrmimo v prstno konico. Nato začnemo s kazalcem po zraku risati poljubne vzorce, lahko tudi črke ali številke, prstno konico pa ves čas spremljamo s pogledom. Hitrost risanja po zraku povečujemo, dokler s pogledom komajda še lahko lovimo konico. Po takem intenzivnem zavijanju z očmi zapremo veke in se za nekaj trenutkov sproščamo. Vaja služi tako sprostitvi očesnih mišic kot njihovi krepitvi.

Toplota sprošča oči

S toploto lahko na hitro sprostimo utrujene oči, denimo po napornem delu za računalnikom. Dlani drgnemo drugo ob drugo, dokler se ne ogrejeta, potem pa ju rahlo upognjeni položimo pred oči. Z dlanmi se oči ne dotikamo, saj morajo biti dovolj upognjene, da samo pokrijejo oči in jih grejejo, s tem pa tudi sproščajo.

Fokusiranje

Po dolgem napetem gledanju v zmeraj isti razdalji – denimo med branjem ali delom za računalnikom – otrdi in se zakrči očesna mišica, ki je odgovorna za izostren fokus. Sprostili jo bomo s pomočjo preproste vaje: levo oko zakrijemo z desno dlanjo, desno pa iztegnemo pred obraz in se zazremo v dlan, ki je obrnjena k obrazu. Nato začnemo dlan približevati obrazu, potem pa jo spet odmikamo. Z očesom ves čas ostrimo fokus, da vidimo dlan povsem jasno. Nato vajo ponovimo še z drugim očesom in zamenjamo roki.

Tretji palec za preutrujene oči

Če se oči po dolgem branju ali gledanju v ekran solzijo, je to znamenje preobremenjenosti. Pomagalo bo, če stegnemo roke predse in dvignemo kvišku oba palca, med njima naj bo za dva centimetra razmika, ter najprej pogledamo palca, potem v daljavo, nato spet palca in v daljavo … Vajo ponovimo 20-krat, že po prvem ali drugem preskoku pogleda pa se bo najverjetneje med obema palcema pokazal še tretji – ta je seveda le optični trik.

Gledanje v daljavo

En palec dvignemo pred oči približno 30 cm daleč. Nato pogled usmerimo najprej v točko na nosu, nato v palec, potem pa še v izbrano točko nekje v daljavi. Vajo ponovimo desetkrat, potem pa nekaj trenutkov počivamo z zaprtimi očmi. Vaja krepi oster vid.

Mežikanje

Zakaj pa ne bi kdaj pa kdaj pomežiknili svojemu računalniku? Šalo na stran – čisto zares velja, da zaradi napetega strmenja v zaslon ne zapiramo vek, česar pa sploh ne opazimo, dokler ne začutimo pekoče bolečine v preutrujenih očeh. Raziskave so pokazale, da ob zatopljenem delu z računalnikom pomežiknemo le enkrat ali dvakrat na minuto, kar je premalo. Pravšnja mera je desetkrat na minuto. Zato si na rob zaslona prilepimo opozorilno sličico s pomežikom, ki nas bo opominjala, da tudi računalnik potrebuje naš pomežik! No, če že ne računalnik, ga pa potrebujemo mi sami oziroma naše oči.