Zdravje

Zakaj in kako izbrati lokalno meso?

Oglasno sporočilo
28. 6. 2019, 09.21
Posodobljeno: 28. 6. 2019, 10.03
Deli članek:

Če želite jesti kakovostno meso in ohranjati nadzor nad kakovostjo zaužite hrane, je pomembno, da posežete po lokalni ponudbi mesa, ker ste le na ta način lahko prepričani, da ste za svoj denar dobili to, kar ste želeli.

Promocijsko gradivo
Znak »Izbrana kakovost– Slovenija« ne dopušča dvomov o poreklu mesa.

V trgovinah je ponudba mesa zelo raznolika, prihaja od vsepovsod, tudi iz držav, kjer so standardi prireje mesa nižji kot v Sloveniji. Odgovorna izbira je zato odločitev za lokalno meso, ker je le-ta plod odličnih rejskih praks in visokih standardov v proizvodnji mesa.

Zakaj so slovenski mesni izdelki boljši?

V Sloveniji se poslužujemo tradicionalnih načinov prireje mesa, ki ne vključujejo široke in prekomerne uporabe farmacevtskih sredstev ter dodatkov za hitrejšo rast in boljši izkoristek krme. Živali se krmijo z doma pridelano krmo in žiti, ki so brez visokopredelanih stranskih proizvodov živilske industrije ali odpadnih surovin. Lokalno pridelano meso obenem zagotavlja tudi visoko stopnjo transparentnosti in neposredno odgovornost dobaviteljev do svojih kupcev.

Promocijsko gradivo
Pravico do znaka imajo rejci in proizvajalci mesa, ki izpolnjujejo posebne pogoje pridelave in predelave ter so pridobili certifikat Izbrana kakovost.

Znak 'Izbrana kakovost - Slovenija' je jamstvo za kakovost

Izbrana kakovost je nacionalna shema kakovosti, ki kupcem zagotavlja nakup hrane s posebnimi lastnostmi, ki je bila pridelana in predelana v Sloveniji. Znak »Izbrana kakovost– Slovenija« tako ne dopušča dvomov o poreklu mesa – vzreja živali in proizvodni procesi potekajo v lokalnem okolju in pod stalnim nadzorom. 

Pravico do označevanja mesa z znakom »Izbrana kakovost – Slovenija« imajo izključno certificirani rejci in proizvajalci mesa, pri katerih je v postopkih neodvisnega (zunanjega) nadzora ugotovljeno, da je njihova pridelava in predelava mesa skladna pogojem in zahtevam iz veljavne Specifikacije za meso.

Promocijsko gradivo
Slovensko meso vrhunske kakovosti boste prepoznali po znaku »Izbrana kakovost– Slovenija«.

Kako prepoznamo preverjene izdelke?

Po znaku »Izbrana kakovost– Slovenija«, ki zagotavlja 100 % slovensko pridelavo in predelavo mesa, visoko stopnjo nadzora in zagotovljeno sledljivost od rejca do potrošnika. Pravico do uporabe znaka pa lahko pridobijo le tisti rejci in predelovalci mesa, ki izpolnjujejo pogoje iz Specifikacije za meso, potrjene s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter so pridobili certifikat s strani neodvisnih kontrolnih organizacij. Poleg uradnega nadzora so torej vsi certificirani nosilci dejavnosti podvrženi dodatnemu, kar dvostopenjskemu nadzoru.

Znak označuje meso in mesne izdelke, ki ustrezajo kriterijem iz prej omenjene Specifikacije in je kot informacija namenjen potrošnikom pri nakupnih odločitvah. Standardna pridelava in predelava mesa zahtevata visoko stopnjo skrbnosti, Specifikacija za meso pa vzpostavlja dodatne pogoje za pridelavo in predelavo mesa, ki zagotavljajo visoko kakovost in dodaten nadzor.

Promocijsko gradivo
Oznaka »Izbrana kakovost – Slovenija« jamči sledljivost mesa od kupca nazaj do rejca ter visoko stopnjo nadzora nad varnostjo in kakovostjo.

Slednje je potrošnikom v pomoč pri izbiri varne in kakovostne prehrane, ki bo blagodejno vplivala na njihovo zdravje in dobro počutje. Uživanje kakovostne hrane je še zlasti pomembno za najbolj občutljive skupine prebivalstva – otroke, mladostnike, bolne in ostarele.

Zato poskrbite za varno in kakovostno hrano.

MI JO ZAGOTAVLJAMO, VI IZBIRATE.

GIZ mesne industrije Slovenije, Dimičeva ulica 9, 1000 Ljubljana.