Požar

Katedrala Notre Dame se še vedno lahko podre

B.K.
28. 6. 2019, 08.59
Posodobljeno: 28. 6. 2019, 09.17
Deli članek:

Francoski državni arhitekti opozarjajo, da je pogorela katedrala Notre Dame še vedno nestabilna, njena rekonstrukcija pa bo trajala dlje kot pet let, kakor je obljubil francoski predsednik.

Reuters
Notre Dame.

Francoski arhitekti, ki nadzorujejo renovacijo katedrale Notre Dame, katere ostrešje je pogorelo v aprilskem požaru, se bojijo, da se tega znamenitega kulturnega spomenika ne bo dalo rešiti v celoti.

Najbolj je pod vprašajem stabilnost arhitekturnih obokov v notranjosti cerkve, je opozoril projektni vodja rekonstrukcije Antoine-Marie Préaut. Delavci namreč še niso mogli v celoti oceniti škode, saj je še vedno prenevarno, da bi v notranjosti zgradbe postavili gradbene odre. Te bodo lahko postavili šele, ko bodo utrdili oporne oboke zunanjih sten.

Reuters
Ostrešje katedrale so gasili 12 ur.

"Gotske stavbe imajo po dve steni, ki sta postavljeni ob osrednji ladji. Ti steni sta z zunanje strani podprte z opornimi oboki. Če oboki v notranjosti niso dovolj trdni, obstaja nevarnost podrtja stavbe," je za časnik FT dejal Préaut. "Južni vrh stavbe je prav tako ogrožen zaradi kolapsa strehe [v požaru]."

Po tem, ko so aprila zublji zajeli ostrešje te znamenitosti iz 13. stoletja, so francoski bogataši v gonu po prestižu obljubili več sto milijonov evrov za obnovo, a denarja doslej še niso izplačali. Francoski predsednik Emmanuel Macron je takrat obljubil, da bo obnova dokončana v petih letih. Ni še znano, ali bo zvesto sledila izvornim načrtom katedrale ali pa bodo uporabili nove materiale, tehnike in načrte.