izpuščaji

Ekcem – zakaj nastane, kako ga pozdraviti?

T.D.
7. 10. 2018, 11.00
Deli članek:

Po nekaterih podatkih naj bi za ekcemom bolehalo kar deset odstotkov populacije. Kljub precejšnji razširjenosti pa je med ljudmi še vedno kar nekaj nerazumevanja ekcema.

Dreamstime
Da bi se izognili učinkom, ki jih ima stres na jakost ekcema, si privoščite dovolj spanja in rednega gibanja.

Po navadi pravimo, da je ekcem kožno stanje, sodobno poimenovano atopijski dermatitis. A to ne drži povsem. Ekcem je zelo širok pojem, predvsem pa ne pomeni ene kožne bolezni. Ekcem je krovni pojem za poškodovano kožo, ki ima lahko različne izvore, zato poznamo približno ducat različnih oblik ekcema. Atopijski dermatitis je eden od njih, je kroničen in podedovan ter se po navadi pojavi že v zgodnjem otroštvu. Skupni imenovalec vseh oblik ekcema je sicer poškodovana zaščitna plast kože, zaradi česar vlaga iz nje hlapi hitreje, koža se izsuši in postane bolj občutljiva na zunanje vplive, kar se kaže kot rdečica, vnetje, srbenje, luščenje in podobno.

JE RES JE NALEZLJIV?

Ker se ekcem pri odraslih zaradi stika s kemikalijami lahko pojavi nepričakovano in nepojasnjeno, marsikdo sklepa, da gre za prenosljivo bolezen. A ekcem ni nalezljiv. Ker pa so ljudje z ekcemom zaradi poškodovane zaščitne plasti kože bolj dovzetni za kožne okužbe, se lahko zgodi, da bolj zbolevajo za prenosljivimi kožnimi boleznimi in jih tudi prenesejo na druge. A v tem primeru gre za prenos druge kožne bolezni, ki ima lahko podobne značilnosti kot ekcem, ne pa za prenos ekcema.

ZDRAVLJENJE

Samo zdravila niso dovolj za zdravljenje ekcema. Zdravila so učinkovita zgolj takrat, ko gre za večje izbruhe ekcema. Ker so to večinoma zdravila z močnimi steroidi, ki lahko sčasoma še bolj poškodujejo kožo, jih zdravniki svetujejo res le v skrajnih primerih, in to toliko časa, da odpravijo simptome. Prvo, kar boste slišali pri osebnem zdravniku in dermatologu, je predlog spremembe življenjskega sloga. Uživanje zadostne količine svežega sadja in zelenjave, ki zagotavljata antioksidante, izogibanje stresu, predvsem pa izogibanje vsem kemijsko obogatenim in predelanim izdelkom (tudi hrani). In občutljivo kožo je treba vsak dan negovati z ustreznimi izdelki.