NARAVNA POMOČ

Rož'ce, ki bi jih morala poznati vsak ženska!

T.D.
6. 10. 2018, 20.46
Deli članek:

Pravijo, da zna narava pozdraviti vse, in zdi se, kot da bi bile nekatere rastline, ki rastejo v naši bližini, ustvarjene prav za pomoč ženskam. Katere rastline torej lahko pomagajo pri ženskih težavah?

Profimedia
Ognjič je vsestranski tudi pri ženskih težavah.

Proti menstrualnim krčem priporočajo ognjič, gosjo travo, rman in močvirski oslad. Vsaka izmed omenjenih rastlin ima svoj spekter delovanja in preizkusimo lahko katerokoli od njih. Ognjič v obliki mazila ali tinkture pomaga proti krčem, pospešuje cirkulacijo krvi in je nadvse cenjen pri urezninah, srbečici, oteklinah, pikih, udarninah ali razpokani koži, medtem ko čaj iz ognjičevih cvetov blaži predmenstrualni sindrom in težave v meni ter koristi pri neredni menstruaciji, deluje pa tudi blago diuretično in odvajalno, lahko koristi pri vnetju želodčne sluznice in čiru na želodcu, pri krčih in driskah ter pri okužbah ustne votline.

Profimedia
Žajbelj zavira nastajanje mleka, zato previdno z njim, če dojite.

Rman za rodila

Pri težavah z rodili, miomi, po splavu ali pri neurejeni menstruaciji preizkusite navadni rman in preslico v obliki sedeče kopeli in čajev, ki jih s presledki uživajte več mesecev. Rmanov čaj bi bil lahko v pomoč še pri nekaterih drugih težavah, na primer pri zniževanju rahlo povišanega krvnega tlaka, pri glavobolih in vrtoglavici, pri celjenju zunanjih in notranjih ran, pri napenjanju, gnitju v želodcu in vnetju debelega črevesa, pri razkuževanju sečil in še bi lahko naštevali.

Plahtica za ženske vseh starosti

Krepi maternične vezi in odpravlja beli tok. Ker pomaga vzpostaviti zdravo vaginalno floro, jo v obliki sedeče kopeli priporočajo tudi v primeru težav s kandido. Koristila naj bi tako rekoč pri vseh ženskih težavah in naj bi te uspešno preprečevala. Sicer pa bo čaj iz plahtice verjetno prava izbira za ženske z močno ali pretirano mesečno krvavitvijo, z menstrualnimi krči in bolečinami, z motnjami v menstrualnem ciklu, pa tudi za ženske pred zanositvijo, po porodu in v menopavzi.