ZAKAJ SO NUJNI?

Tudi vitamine moramo uživati zmerno!

T.D.
6. 10. 2018, 12.00
Deli članek:

Vitamini pomagajo pri razgradnji in izgradnji ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, potrebujemo pa jih tudi za tvorbo mišic, kosti, za zdrav imunski sistem in mnogo drugih stvari.

Dreamstime
Ker so vitamini hranilne snovi, ki so človeku potrebne v zelo majhnih količinah, z njimi NE PRETIRAVAJMO!

VITAMIN A

Odgovoren je za oster vid, ščiti pred nočno slepoto, skrbi za zdravo kožo in lase ter zavira proces staranja kože. Najdete ga v rumenem, oranžnem in rdečem sadju ter zelenjavi, v ribah in rumenjaku.

VITAMIN E

Preprečuje nastanek holesterola, skrbi za ustrezno delovanje živčnega in mišičnega sistema ter za delovanje spolnih žlez. Najdete ga v zeleni listnati zelenjavi, oreščkih, semenih, avokadu, jajcih, brokoliju in paradižniku.

VITAMIN K

Vitamin K pomaga tvoriti beljakovine, ki jih naše telo potrebuje za strjevanje krvi in celjenje ran. Bogat vir vitamina K so špinača, ohrovt, brokoli, vodna kreša, jogurt, mleko, organsko meso, žita in jajca. 

Z mešano, pestro prehrano dobimo dovolj nujno potrebnih vitaminov. Vitamini so večinoma občutljivi in se pod vplivom zraka, visoke temperature in svetlobe lahko kemijsko razgradijo. Do izgube vitaminov lahko pride pri neprimernem skladiščenju živil, neustrezni obdelavi živil, neprimerni toplotni obdelavi ali pri drugih napakah.

Dve vrsti vitaminov

Obstajata dve vrsti vitaminov: tisti, ki so topni v vodi, in tisti, ki so topni v maščobah. Vitamin C in vitamini skupine B so topni v vodi, zato je njihova presnova hitra. Prodrejo v celice in se mešajo tako s tekočinami znotraj celic kot s tekočinami vmesnih tkiv. Tudi izločajo se hitro, in to prek dveh bistvenih naravnih izločil, kože in ledvic, torej z znojenjem in urinom. Ustvarjene zaloge teh vitaminov največkrat zadostujejo le za nekaj tednov. To pomeni, da moramo te vitamine, če se hočemo izogniti pomanjkanju, uživati redno. Vitamine, ki so topni v maščobah, telo lahko skladišči, dokler jih potrebuje. Shranjeni so v maščobnem tkivu in jetrih, tam pa lahko ostanejo tudi do šest mesecev. Med te vitamine spadajo vitamini A, D, E in K. Najboljši vir vitaminov predstavlja hrana, ki jo uživamo, predvsem sta tukaj pomembna sadje in zelenjava.

Brez mineralov ne gre

Vitamini brez mineralov v telesu ne morejo delovati, pa tudi telo jih brez mineralov ne more sprejeti. In medtem ko lahko telo nekaj vitaminov tvori samo, ne more tvoriti nobenega minerala. Dobi jih samo s hrano. Tudi ob ustrezni prehrani pa nam lahko katerega od mineralov včasih primanjkuje. Vzrok za to je lahko presežek določenega minerala, ki povzroči pomanjkanje drugega. Vitamine in minerale vsebujejo praktično vsa osnovna, nepredelana živila – zelenjava, sadje, olja, žita, meso in živalski produkti.