Slaba drža

Kako gospodinjite? Pazite na hrbtenico!

Revija Zarja
8. 3. 2018, 21.24
Deli članek:

Za bolečine v križu in hrbtenici je najpogosteje vzrok slaba drža, še posebej škodljiva je nepravilna drža med delom. Gospodinjsko delo je precejšnja obremenitev za telo, zato ni nepomembno, kako ga opravljamo.

Dreamstime
Tudi pri gospodinjskih pravilih ne pozabite na naslednje navodilo: kar velja za šport, velja tudi za gospodinjenje. Napačna drža je lahko usodna.

Gospodinjstvo zahteva precej telesne dejavnosti: čiščenje oken, sesanje, obešanje perila, drgnjenje kadi. Zato poskušajmo gospodinjsko delo razumeti kot obliko razgibavanja. Preprečimo poškodbe in bolečine v hrbtu zaradi napačne drže med delom. Kakšne so torej najpogostejše napake med opravljanjem gospodinjskih del?

DELOVNI PULT

Če je delovni pult v kuhinji prenizek, nas prisili v nepravilno držo. In to pušča posledice, morda ne danes in jutri, v mesecih in letih pa gotovo. Pravšnjo višino odmerimo tako, da dlani položimo na delovni pult, če pri tem kot v komolcu meri 90 stopinj, je višina idealna. Dovoljena so odstopanja v obsegu 10 do 15 centimetrov, če pa je pult prenizek, se vsekakor izplača nadgradnja v obliki dodatne debele delovne plošče. Dodatni nasvet: če boste v kratkem obnavljali kuhinjo, se pri nakupu odločite za čim več izvlečnih predalov, kajti iz njih lažje vzamemo iskan predmet kot s polic z navadnimi vratci.

Dreamstime
Dvigovanje težkih loncev s previsokih ali prenizkih polic ni zdravo, saj obremenjuje hrbet.

TEŽKA POSODA

Pri shranjevanju težke posode pogosto naredimo napako, da jo zaradi njene teže, velikosti in okornosti spravljamo na odročna mesta. Pogosto dvigovanje težkih loncev s previsokih ali prenizkih polic ni zdravo, saj zelo obremenjuje hrbet. Te vrste posoda naj bo shranjena čim bližje dosegu rok, najbolje takoj pod delovnim pultom ali na najnižjih policah visečih omaric. Vsekakor naj ne bo spravljena višje od ramen.

NASTAVLJIVA DRŽALA

Uporabljajmo omela, gobe, metle ... z držali, ki jih lahko nastavimo na želeno dolžino, da nas ne bo prekratko držalo sililo v sključeno držo. Ne gre le za držo, saj je vsekakor bolj praktično, če lahko po želji nastavljamo dolžino držala z omelom in tako lažje dosežemo odročne kote.