Opozorila

Bolezni, ki so zaradi mraza še bolj nevarne

V.M.
4. 3. 2018, 18.10
Posodobljeno: 14. 3. 2018, 17.45
Deli članek:

Izpostavljenost mrazu lahko povzroči nemalo težav že pri zdravih ljudeh, toliko bolj pa morate nase paziti tisti, ki se srečujete z obolenji. Inštitut za varovanje zdravje opozarja, kako ravnati, da se izognemo neprijetnostim.

Dreamstime

Z upoštevanjem napotkov za ravnanje prebivalstva v izrednih vremenskih razmerah lahko zmanjšamo tveganje za nastanek zdravstvenih težav. Mraz lahko škodljivo vpliva na zdravje zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v mrzlem vremenu lahko škodljive vplive preprečimo.

Ogrožene skupine

Če smo starejši od 65 let, redno preverjajmo temperaturo v svojem domu. Preverimo tudi pri starejših sosedih in znancih, ali so njihova stanovanja primerno ogreta.

Mraz lahko najbolj prizadene starejše in otroke, bolnike (nekatere kronično obolele osebe – z obolenji srčno-žilnega sistema, dihal, s sladkorno boleznijo, gibalno ovirane, osebe z duševnimi motnjami in tiste, ki uživajo alkohol in druge psihoaktivne snovi, podhranjene ...), osebe s socialno-ekonomskimi problemi  (ljudi z  nizkim socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane) ter osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja (imajo slabše bivalne pogoje: bivajo v slabo ogrevanih, slabo prezračevanih, vlažnih prostorih, v prostorih s plesnijo ali v prenatrpanih prostorih; delavce, ki delajo  na prostem).

Težave

Nikoli ne puščajmo otrok ali drugih oseb, ki ne morejo ustrezno poskrbeti zase, samih v zaprtem parkiranem avtomobilu in v mrazu ne nosimo majhnih otrok daljši čas v nahrbtniku.

Izpostavljenost mrazu povzroči večje pojavljanje nekaterih bolezni in poškodb. Med njimi so srčno-žilne bolezni, obolenja dihal, padci, poškodbe, podhladitev telesa, omrzline. Posredno lahko mraz zaradi neustreznega ogrevanja vpliva tudi na več zastrupitev z ogljikovim monoksidom.

Preventiva

Zmanjšajmo izpostavljenost mrazu. Kadar so temperature izredno nizke in zlasti takrat, ko piha tudi veter, se zadržujmo v zaprtih prostorih, zunaj pa čim krajši čas. Bodimo pozorni na tresenje zaradi mraza. To je pomemben znak, da telo izgublja toploto. Če tresenje ne preneha, se umaknemo v topel prostor. Poskrbimo za varno ogrevanje in zračenje prostorov. Pri ogrevanju na drva in premog, plin, odprtih kuriščih …, kjer je možno uhajanje dima v prostor, priporočamo uporabo alarmnih naprav za opozarjanje ob povišani koncentraciji ogljikovega monoksida.