NAD BOLEZEN

Z izbrano hrano na poti do zdravja

Zoran Franc
26. 8. 2017, 21.30
Deli članek:

Vsi vemo, da je s pravilno prehrano mogoče obvladovati ali preprečevati pogoste bolezni, malo pa je napisanega o tem, kako. V nadaljevanju preverite, kako se lahko ubranite pred nekaterimi nevšečnostmi.

Dreamstime
Če se spopadate z drisko, uživajte živila z blagimi ogljikovimi hidrati.

Vsako poletje prinese nadloge, ki nas spremljajo zaradi vročine, cvetenja, premočnega sonca, prehladne pijače ali drugih dejavnikov, ki so posledica klimatskih in drugih sprememb.

Dreamstime
EKCEMI: Korenček, mango, sladki krompir in špinača kožo varujejo pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Ne pozabite tudi na laneno seme, mastne ribe in rastlinska olja.

Dreamstime
HEMOROIDI: Za obvladovanje te nadloge so ključni redna vadba, prehrana z veliko vlakninami in pitje veliko tekočine.

Profimedia
KRČNE ŽILE: Agrumi, grozdje, jabolka, jagodičevje in polnovredna žita krepijo vensko strukturo, saj zmanjšujejo krhkost krvnih žil in njihovo puščanje.

Alergije

Simptomi alergije so solzne in pekoče oči, izcedek iz nosu, pogosto kihanje, zamašen nos, težave z dihanjem in včasih tudi izpuščaji.

Kako pomaga hrana?

Priporočljivo je uživanje hrane z malo maščobe ter veliko sadja in zelenjave, ki ju povezujejo z zdravimi dihali. Magnezij (vsebujejo ga avokado, kvinoja, sončnično seme) pomaga pljučem, da se sprostijo, in blaži vnetje. Češnje, jabolka, jagodičevje in rdeča čebula so učinkoviti zaščitniki pljuč, ki zmanjšujejo izločanje histamina. Oreščki, ribe in sončnično seme vsebujejo selen, ki je močan antioksidant in skupaj z vitaminom E varuje celice pred škodo, ki jo povzročajo prosti radikali, ta varovalni učinek pa koristi membranam v dihalnih poteh. Vitamin C (agrumi, brokoli, jagode, paprika) deluje kot antioksidant in varuje pljuča pred okoljskimi onesnaževalci.

Driska

Vsi smo že kdaj v življenju imeli drisko, za katero je značilno pogosto odvajanje tekočega blata. Pogosta je na potovanjih, pojavi se zaradi napetosti in nepravilno ali slabo pripravljene hrane.

Kako pomaga hrana?

Najbolj koristen prehranski ukrep pri driski je nadomeščanje izgubljene tekočine – piti je treba veliko vode. Želodec najmanj obremenjujejo živila, bogata z blagimi ogljikovimi hidrati (riž, krompirjev pire, prepečenec). Odlična so tudi živila, kot so jabolčna čežana in banane, ki pomagajo, da blato postane čvrsto. Če jemljemo antibiotike, koristne bakterije v debelem črevesu, ki jih uničijo zdravila, nadomestimo s pomočjo probiotikov; te najdemo v mlečnih izdelkih.