OBRAZ, ROKE, RAME

Poletna nadloga: pigmentni madeži

zf
22. 8. 2017, 13.33
Deli članek:

Po navadi se najraje pojavijo poleti, do izraza pa pridejo tudi po poletju. Neenakomerni, temno obarvani kožni madeži, ki se po navadi največkrat pojavijo na obrazu v obliki drobnih sončnih peg, lahko povzročijo preglavice.

Dreamstime
Madeže se da do neke mere tudi lepotno odstraniti.

Večkrat se pigmentni madeži pojavijo tudi na dekolteju in zunanji strani rok. Kaj torej narediti, da jih boste omilili? Koža si skozi leta zapisuje napake in pravilnosti ter kaže vidne spomine. Njene lastnosti izražajo kronološko starost, življenjski slog, hormonske spremembe in bolezenske procese. Hiperpigmentirana koža sicer ni nevarno bolezensko stanje, vseeno pa lahko vpliva na počutje in samopodobo.

Pigmentni madeži so lahko posledica vnetnih procesov (mozolji, luskavica, lichen planus, atopijski dermatitis), solarni ali aktinični lentigo, ki se pojavlja predvsem pri starejših ljudeh, pa je posledica dolgotrajnega izpostavljanja UV-žarkom. Sem spadajo še razbarvanja (dishromija), ki so posledica staranja kože.

Največji dejavnik so sončni žarki

Za nastanek pigmentnih madežev je v največji meri kriva UV-svetloba, zato so vsi, ki se pogosto nastavljajo sončnim žarkom ali obiskujejo solarij, nagnjeni k pigmentnim spremembam kože. Večinoma se začnejo pojavljati okoli 35. leta, vendar čezmerna pigmentacija prizadene tudi mlajše.

Dreamstime
Kožo morate zaščititi tudi med športnimi in rekreativnimi dejavnostmi na prostem.

Kaj lahko storite sami

Pigmentni madeži nastanejo na tistih delih kože, ki so najbolj izpostavljeni UV-žarkom,

pomembno vlogo imata tudi barva kože in oči. Ljudje svetlih las in svetlih oči so bolj nagnjeni k nastanku pigmentnih znamenj, zlasti če se veliko zadržujejo na soncu. Ko govorimo o izpostavljanju sončnim žarkom, nimamo v mislih le sončenja, temveč moramo kožo zaščititi tudi med športnimi in rekreativnimi dejavnostmi na prostem. Vpliv UV-žarkov se žal ne izniči, ampak se kopiči v kožnih celicah. Do 18. leta starosti prejmemo največji delež sevanja, ta pa se pozneje samo še povečuje. Zato kožo zmeraj dobro zaščitite in negujte. Zaščita je zelo pomembna tudi zato, ker se lahko iz posameznih pigmentnih znamenj razvije kožni rak.