Ukrepajte takoj

Je celiakija le modna muha ali resna težava?

zf
19. 8. 2017, 18.04
Deli članek:

Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti za gluten, osnovno beljakovino zrnja pšenice. Podobne beljakovine najdemo tudi v zrnju ječmena, pire, rži pa tudi ovsa.

Profimedia
Treba se je držati zlatega pravila, da pred nakupom živila vedno preverimo, ali izdelek vsebuje gluten ali njegove sledi.

Gluten povzroči poškodbo sluznice tankega črevesa, kar ima za posledico oslabljeno delo tega dela črevesa in motnje v presnovi hrane. Bolniki imajo prebavne motnje, pride do pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin ter naglega padca odpornosti organizma.

Zakaj celiakija?

Pozorni moramo biti pri nakupu skoraj vseh predelanih izdelkov, kajti gluten se lahko skriva v tudi gorčici, čipsu, kečapu, instantnih juhah in še kje. 

Zakaj natančno se sluznica v črevesju poškoduje tako, da se hrana ne more več dobro absorbirati, še danes ni povsem jasno, menijo pa, da je to posledica nenormalnega imunskega odziva, ob katerem se proizvajajo protitelesa proti glutenu.

Celiakija se rada pojavlja v družini. Pri nas jo odkrijejo pri enem od 550 otrok, raziskave pa kažejo, da je najpogostejša oblika preobčutljivosti na hrano in da za njo trpi kar polovica ljudi.

Je celiakija modna muha?

Pšenica pričara grižljajem sočnost in posebno sladkobo, kar pri izdelkih brez pšenice proizvajalci nadomestijo z več maščobe. Bodite pozorni pri izbiri hrane!

Pri dojenčkih matere pomislijo na celiakijo ob težavah pri uvajanju žit v prehrano. Vendar ni tako. Če ima malček celiakijo, postane utrujen, izgubi tek, zaostane v rasti in izgubi mišično tkivo, pesti ga huda driska. Pri odraslih pa je odkrivanje bolezni težavnejše; mnogi s pregledom pri zdravniku odlašajo, dokler jih driska oziroma slabost ne priklene na posteljo.

Povzroči lahko raka

Če celiakije ne zdravimo, se zaradi skrajne obremenjenosti organizma precej poveča ogroženost z rakom, predvsem na tankem črevesu. Bolezen potrdijo krvne preiskave, ki pokažejo na protitelesa in pogosto tudi na slabokrvnost, ter biopsija, odvzem sluznice tankega črevesa.

Na svidenje, pšenica!

Po odstranitvi glutena iz prehrane se počutje hitro izboljša in čez čas se tudi prizadeta sluznica ne razlikuje več od zdrave.

Celiakijo je mogoče zdraviti samo tako, da iz prehrane izločimo gluten. Res pa je, da uvajanje nove, priporočene hrane lahko povzroča nemalo preglavic, zato je pametno, da se posvetujemo z dietetikom in smo potrpežljivi. Izmed žit lahko uživamo samo riž, koruzo, ajdo in kvinojo. Dobro se je izogibati gorčici, solatnim polivkam in margarinam, saj številne vsebujejo sledi pšenice ali njene izvlečke. Prav tako je treba pozabiti na pivo.