Ima spomin

Koža opekline ves čas sešteva

ud
30. 7. 2017, 13.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Najbrž ni več nikogar, ki ne bi vsaj enkrat prebral, da poležavanje na soncu škoduje človekovemu zdravju, da je sončenje nevarno in je lepotni ideal spet bela koža.

Profimedia
Če se zadržujete zunaj (tudi če ste v senci, da ne bo pomote), se je treba namazati večkrat na dan.

Sonce je nenadoma postalo človekov sovražnik, sončenje je nekaj smrtno nevarnega, porjaveli ljudje pa nespametneži, ki veliko tvegajo. Pa je vse to res? Seveda ne.

Sonce škoduje človekovemu zdravju

To seveda ni res. Brez sonca bi človek težko preživel. Konec koncev nam zagotavlja dnevno svetlobo. Človek je s soncem dobesedno usklajen. Njegov dnevni ritem je odvisen od sončne svetlobe vse od začetka, od pradavnine.

Sončenje je zdravo

Tudi to ne drži. Kot rečeno, ljudje sonce nujno potrebujemo, a sončenje vseeno ni zdravo. V nobeni obliki. Vse poletje, ko sonce pripeka in nam tako prijetno greje kosti (marsikdo potrebuje zelo dolgo, da pozabi na zimski mraz), so njegovi žarki nevarni za našo kožo.

Lanska opeklina nima posledic

Ne drži. Koža ima spomin, kakor temu pravijo. Opekline oziroma škoda, ki jo povzročajo sončni žarki, se seštevajo. Če ste bili opečeni vsako leto, pazite vsaj od zdaj naprej in svojo kožo redno ter temeljito pregledujte.

Rdeča koža pomeni samo, da bomo v naslednji fazi porjaveli

To je načeloma res, vendar ne gre »samo za porjavitev«. Vsakič ko koža pordi, pomeni, da je opečena in jo je treba zelo skrbno negovati. Predvsem potrebuje vlaženje, torej dovolj vode od zunaj in od znotraj.

Dobra sončna krema prepreči opekline

Tudi to je načeloma res, vendar le če so izpolnjeni nekateri pogoji: prvi je vsekakor ta, da človek ni na vročem soncu (najmanj od 10. do 17. ure) in je temeljito namazan s kremo. Ter seveda da krema ni od lanskega leta.

Sončna očala so le modni dodatek, za otroke še posebej

To ni res. Sončna očala tudi niso namenjena zgolj temu, da bolje vidimo, kadar nas sonce slepi, temveč varujejo oči pred poškodbami.