Nadležneži

Gomazeči ščurki so zdravju nevarni

zf
25. 7. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kuhinja je prostor, kjer se pogosto znajdejo številni škodljivci, kot so ščurki, mravlje, muhe … Če boste za odstranjevanje uporabili pesticide, boste gospodinjstvo izpostavili številnim strupom. Kako se torej boriti proti njim?

Dreamstime
Zamašite vse razpoke in luknje ter preprečite napade, dokler je mogoče.

BORAKS

Zaradi številnih kemičnih lastnosti je marsikje uporaben. Deluje kot naravno belilno sredstvo, sredstvo za dezinfekcijo, kot insekticid, fungicid, herbicid.

PIRETRIN

Učinkovit insekticid, ki moti delovanje živčevja žuželk. Uporaben je za zatiranje kožnih zajedavcev pri ljudeh in živalih, najdemo ga tudi v številnih repelentih.

DALMATINSKI BOLHAČ

Rastlina s čudovitimi cvetovi je učinkovit insekticid, številni ga sadijo za odganjanje listnih uši, pršic, klopov, rastlinojedih stenic in drugih škodljivcev.

Kemični strupi, ki so na voljo v trgovinah, so nevarni predvsem za otroke, dojenčke, nosečnice, starejše, alergike, astmatike, skratka – slabo vplivajo na vse. Že res, da preprečijo napade številnih škodljivcev, vendar ne vedno dovolj dobro. Tako kot v gospodinjstvu tudi zunaj uporaba ni priporočljiva, saj strupi prehajajo v zemljo in pobijejo vse organizme, tudi dobre.

DOLGOTRAJNA VOJNA

Ščurki so že tisočletja nadloga ljudem. Nevarni so predvsem zato, ker prenašajo številne mikrobe in bakterije – salmonelo, stafilokoke, streptokoke … Živijo na toplih in vlažnih mestih, kjer se nabira nesnaga. Da se ne bi zaredili, redno odnašajte smeti, ne kopičite časopisov, kartonskih škatel, oblačil, hrane … Posodo s hrano pokrivajte in zakrpajte luknje v zidovih, na strehi in v tleh. Če so se ščurki že pojavili v vašem stanovanju, vam ponujamo nekaj nasvetov, kako jih na naraven način odgnati. Če z njimi že dlje časa bijete boj, pa na pomoč raje pokličite strokovnjake in se izognite nevarnosti, ki preži na vaše zdravje.  

NARAVNI UNIČEVALCI

Ščurki ne marajo ničesar, kar je pekoče. Svetujemo vam, da zmešate liter vode z dvema žlicama najbolj pekoče omake, ki jo premorete v kuhinjski shrambi, in s tekočino poškropite mesta, kjer se zadržujejo ščurki. Odkrijte in poškropite tudi mesta, kjer prihajajo v vaše stanovanje.

dreamstime
Če nameravate izstradati ščurka, se morate zavedati, da živalca zdrži brez hrane več kot mesec dni. Tudi utopitev je odsvetovana, saj ga boste sicer morali utapljati 40 minut.

BORAKS IN SLADKOR

Rešitev, ki bo pomagala odgnati ščurke, je tudi vaba iz mešanice boraksa in sladkorja. Še preden pripravite vabo, zatesnite čim več odprtin in razpok ter tako preprečite vdor novih kolonij. Špranje pod omaricami in razpoke popršite s piretrinom. Če je stanje zelo resno, izberite kemične pripravke proti škodljivcem ali si priskrbite strokovno pomoč.