Najbolj vroč teden

Ni več šale: peklensko bo, tudi v senci

T.L./STA
30. 7. 2017, 13.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Od ponedeljka do predvidoma prihodnjega ponedeljka 7. avgusta bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, opozarja Arso. Tudi na sosednjem Hrvaškem ne bo oljašanja.

Profimedia
Kje se boste hladili?

Pred nami je četrti letošnji vročinski val, ki bo najdaljši in tudi najbolj vroč v tem poletju, je danes dejal dežurni meteorolog z agencije za okolje Janez Markošek. Temperature bodo pogosto presegale 35 stopinj Celzija, vročina pa se bo od ponedeljka dalje stopnjevala. Agencija opozarja na veliko toplotno obremenitev v prihodnjih dneh.

Od ponedeljka do predvidoma prihodnjega ponedeljka 7. avgusta bo predvsem sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev, opozarja Arso.

Tudi na sosednjem Hrvaškem ne bo oljašanja.

Hrvaški državni hidrometerološki zavod (DHMZ) tako opozarja, da bo od srede dalje vsak dan višja temperatura in  so zato izdali tudi najvišjo, rdečo stopnjo vremenske ogroženosti. Najhujše naj bi bilo v soboto, ko naj bi temperatura v senci v Karlovcu dosegla 42 stopinj Celzija. V več mestih pa bo tempperatura dosegla 40 stopinj Celzija.  

Prihajajoči teden bo nad naše kraje v višinah od jugozahoda pritekal zelo topel in suh zrak. Po pričakovanjih meteorologov bo v glavnem sončno vreme brez popoldanskih ploh in neviht, vročina pa se bo stopnjevala.

Že v ponedeljek bodo najvišje dnevne temperature med 29 do 35 stopinj Celzija, najbolj vroče bo predvidoma v Beli Krajini. V torek in sredo bodo po pričakovanjih še višje temperature, do 37 ali 38 stopinj Celzija. Podobne vrednosti meteorologi pričakujejo tudi v četrtek in petek, verjetno še v soboto. Prihodnjo nedeljo ali šele v ponedeljek, 7. avgusta, bo vročina začela popuščati.

Pred nami je tako precej dolgo obdobje izrazito toplega vremena, zaradi česar je Agencija RS za okolje (Arso) danes izdala opozorilo o veliki toplotni obremenitvi predvsem sredi dneva in popoldne od ponedeljka do predvidoma prihodnjega ponedeljka, 7. avgusta. Še posebej velika bo toplotna obremenitev sredi tedna in v drugi polovici tedna, ko bodo precej tople tudi noči, napoveduje Markošek.

Iz oranžne najverjetneje v rdečo

Zaenkrat je Arso izdal drugo oz. oranžno stopnjo vremenske ogroženosti, a Markošek pravi, da bo verjetno treba razmisliti tudi o najvišji stopnji vremenske ogroženosti zaradi zelo velike toplotne obremenitve, za kar so se nekatere evropske države že odločile.

Prihajajoči vročinski val bo namreč zajel Balkan, območje Panonske nižine, Italijo, segal bo tudi proti severu nekje do Poljske. V zahodni Evropi ne bo takšne vročine.

Osvežitve še ni na vidiku

Po 7. avgustu se verjetnost za padavine pri nas nekoliko poveča, ampak kakšne izrazite osvežitve zaenkrat ni videti. Temperature naj bi šle malce navzdol, a ne prav izrazito.

Četrti vročinski val letos bo tako najdaljši in tudi najbolj vroč v tem poletju, z nekaj "sreče" pa bodo morda kje izmerjene temperature okoli 40 stopinj Celzija, pravi meteorolog Markošek.