Aktiven življenjski slog

Seniorji! Okrepite kosti s telovadbo

ud
9. 4. 2017, 17.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ko se telo stara, je aktiven življenjski slog pomembnejši kot kdajkoli prej. Redna vadba dvigne raven telesne energije, ohranja vas neodvisne ter preprečuje bolezni.

Profimedia
Telovadite vsaj trikrat na teden.

Telovadba lahko celo zavre staranje, prav tako je odlična za možgane, spomin, razpoloženje, spanje. Če ste bolehni ali zdravi, morda celo na invalidskem vozičku – v vseh primerih je možnosti za telovadbo veliko!

Ravna črta: predstavljajte si na tleh ravno črto in poskušajte hoditi po njej. Pomembno je, da nogi postavljate drugo pred drugo. Najprej z iztegnjenimi rokami, nato jih sprostite. 

Zakaj telovaditi?

Telovadba in trening moči vam bosta pomagala podaljšati občutek mladostnosti. Redna telesna dejavnost tudi zmanjšuje tveganje za različne bolezni, vključno z alzheimerjevo, demenco, srčno-žilnimi obolenji, sladkorno boleznijo, rakom črevesja, visokim krvnim tlakom in debelostjo. Neaktivnost pogosto povzroča izgubo neodvisnosti, sposobnosti, da bi sami skrbeli zase, vodi v več hospitalizacij, obiskov zdravnikov ter k pogostejši uporabi zdravil. Redna vadba, pri kateri krepite moč in vitalnost, zmanjša izgubo kostne gostote in izboljša ravnotežje, torej pravzaprav zmanjšuje možnost padcev in poškodb. Če se še nikoli doslej niste ukvarjali s športom ali kakšno rekreativno dejavnostjo, začnite z lahkotnimi sprehodi in drugimi manj zahtevnimi aktivnostmi.

Počepi: usedite se na rob stabilnega stola in poskusite vstati, ne da bi ob tem zamahnili ali si pomagali z rokami. Nato se spet zelo počasi usedite. 

Kako začeti?

Če ste spoznali, da je športna dejavnost neizogibna in da bo odločitev zanjo ena najbolj zdravih v vašem življenju, se kar pripravite na akcijo. Še preden začnete, pa poskrbite za varnost in odpravite tveganja. Posvetujte se z zdravnikom, posebno če imate kakšno kronično bolezen. Pozanimajte se, katerim aktivnostim se morate izogibati. Začnite počasi, zlasti če že dolga leta niste bili aktivni. Napredujte korak za korakom, sprva na primer samo po deset minut na dan. Poškodbam se izognite z dobrim ogrevanjem, vedno imejte pri roki tudi vodo za žejo. Telovadite vsaj trikrat ali štirikrat na teden, da vam rekreacija preide v navado.