Zastoji so še

Policisti se "po potrebi" odločajo, kako bo potekal nadzor

T.L./STA
9. 4. 2017, 17.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kljub milejšemu režimu na meji še vedno daljše čakalne dobe.

STA

Kljub temu, da se po zagotovilih slovenskih in hrvaških policistov na meji med državama občasno izvaja milejši nadzor potnikov, so čakalne dobe na mejnih prehodi vse popoldne do dve uri. Kot je pojasnila predstavnica policije za odnose z javnostmi Vesna Drole, se odgovorni policisti "po potrebi" odločajo, kako bo potekal nadzor potnikov.

Odgovorni policisti se na posameznem mejnem prehodu glede na razmere odločijo, kako bo potekal nadzor potnikov, pravi Droletova. Na Generalni policijski upravi pa pregleda o tem, na katerih mejnih prehodih slovenski policisti trenutno dosledno izvajajo sistematični pregled vseh potnikov in na katerih ne, nimajo. Droletova je izpostavila še, da mejni policisti podatke o tem, kakšne so čakalne dobe na posameznih mejnih prehodih, vseskozi pošiljajo na Prometno-informacijski center za državne ceste.

Podatki prometno-informacijskega centra ob 18. uri kažejo, da najdlje čakajo avtobusi na Obrežju, in sicer na izstop iz Slovenije dve uri, medtem ko je čakalna doba na izstop iz države za osebna vozila poldrugo uro. Prav toliko vsa vozila na Obrežju čakajo na vstop v Slovenijo.

Na mejnem prehodu Starod vsa vozila za prehod meje čakajo do ene ure in pol, na Gruškovju od 40 minut do ene ure, na mejnem prehodu Slovenska vas pa morajo vozila za vstop v državo čakati eno uro.

Med drugim je na mejnem prehodu Obrežje trenutno delno opuščen sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje, to je pri državljanih EU, njihovih družinskih članih in nekaterih drugih kategorijah potnikov, je povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Novo mesto Alenka Drenik. Pojasnila, da se razmere spreminjajo glede na prometne tokove in čakalne dobe in da so na mejnem prehodu že v minulih dveh dneh občasno opustili dosledni sistematični nadzor.

Podobno so danes sporočili tudi z ministrstva za notranje zadeve, kjer navajajo, da policija po potrebi in upoštevajoč načelo sorazmernosti začasno opušča sistematični nadzor pri potnikih, ki predstavljajo manjše varnostno tveganje, in da se bodo ukrepi izvajali do normalizacije razmer.

Sistematični nadzor potnikov je na zunanjih schengenskih mejah v veljavi od petka. Uveden je bil zaradi varnostnih razlogov in povečane grožnje terorizma ter drugih kriminalnih aktivnosti. V petek in soboto so ukrepi povzročili večurne zastoje na slovensko-hrvaških mejnih prehodih in dolge kolone vozil na obeh straneh meje, pri čemer pa je ta konec tedna povečan promet deloma tudi posledica počitnic v Avstriji in na Bavarskem.