Koliko je staro vaše telo?

Znižajte svojo biološko starost!

ud
23. 2. 2017, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ste videti starejši, kot bi se spodobilo za vaša leta? Z našo pomočjo lahko zdaj izračunate svojo biološko starost in jo s predlaganimi ukrepi znižate.

Profimedia
Kako dolgo bomo živeli, ni odvisno samo od leta rojstva.

Poleg kronološke starosti, ki pove, koliko let je že minilo od našega rojstva, poznamo tudi biološko starost. Ta razkriva starost telesnega sistema in je pomembnejša, saj natančneje napoveduje, kako dolgo bomo živeli. Nanjo vpliva življenjski slog, vključno s telovadbo, prehrano, stresom in spanjem.

Srčni utrip v mirovanju

Srce je najpomembnejši telesni organ. Normalen srčni utrip je med 60 in 100 udarci na minuto. Položite palec in sredinec desne roke na levo zapestje in začutite pulz, 15 sekund štejte srčne utripe in dobljeno številko pomnožite s štiri, da dobite svoj srčni utrip na minuto. Nižji srčni utrip kaže, da je vaše srce močno, zdravo, višji utrip pa priča o tem, da je srce šibkejše in manj učinkovito. Prištejte eno leto svoji kronološki starosti, če je vaš srčni utrip v mirovanju 100 ali več na minuto.

Gibljivost

Manj spanja pomeni, da ste mentalno utrujeni in se starate. Potrebujemo od sedem do osem ur spanja.

Se še vedno lahko z rokami dotaknete prstov na nogah? Sedite na tla, hrbet imejte zravnan, noge skupaj in roke iztegnjene v višini ramen. Iztegnite noge (s kredo označite na tleh črto pri peti) in se z zgornjim delom telesa spustite navzdol, da se z rokami čim bolj približate prstom na nogah (ponovno narišite na tla črto, do kam ste segli s prsti). Zdaj z metrom izmerite razdaljo med obema črtama. Prištejte svoji kronološki starosti eno leto, če je razmik med črtama večji od 25 centimetrov. Odštejte eno leto, če je manjši od 12 centimetrov. Pri rezultatu med 13 in 24 ne prištevajte in ne odštevajte.

Moč

Naredite toliko sklec (naslonjeni na kolena oziroma ženskih sklec), kolikor lahko brez premora. Telo naj bo med vajo vzravnano, ko se spustite, se z brado skoraj dotaknite tal. Prištejte kronološki starosti eno leto, če ste naredili 10 sklec ali manj. Ne prištevajte in ne odštevajte za rezultat med 10 in 19. Odštejte eno leto, če ste jih naredili med 20 in 29 ter odštejte dve leti, če ste jih naredili več kot 30.

Spanje

Odštejte eno leto od svoje starosti, če spite od sedem do devet ur. Prištejte eno leto, če spite od pet do šest ur ali več kot devet ur. Prištejte dve leti, če spite manj kot pet ur na noč. 

Alkohol

Tudi ta vas postara. Odštejte eno leto od kronološke starosti, če ga ne pijete. Odštejte pol leta, če ostajate znotraj priporočil. Prištejte dve leti, če presegate priporočila.

Kajenje

Odštejte tri leta, če nikoli niste kadili. Odštejte dve leti, če ste prenehali pred petimi ali več leti. Odštejte eno leto, če ste prenehali v zadnjih štirih letih. Prištejte tri leta, če kadite.

Prehrana

Zdrav jedilnik ne vsebuje ocvrtih in predelanih jedi, sladkorja in nasičenih maščob. Prištejte eno leto, če se večino dni v tednu ne prehranjujete po priporočilih. 

Vadba

Če niste zadovoljni s svojim izračunom, lahko svojo biološko vadbo še zmeraj spremenite, in sicer z redno vsakodnevno fizično aktivnostjo.