Holesterol

Kako zmanjšamo nevarnost?

ud
1. 10. 2016, 18.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

S povišanim holesterolom se najlažje spopademo tako, da se začnemo prehranjevati zdravo in uravnoteženo. Tako bomo uspešno zmanjšali količino holesterola v krvi pa še bolj zdravi bomo postali.

youtube
Priporočljivo je jesti vsaj štirikrat na dan. Ne izogibajte se zajtrku.

Če imate povišan holesterol, morate paziti na prehrano. Jejte zdravo. To pomeni, da mora hrana vsebovati čim manj nasičenih maščobnih kislin, ki so denimo v maslu, slanini, masti, klobasah, mlečnih izdelkih. Seveda ne smete pozabiti, da hrana ne sme biti preveč soljena. Sol med kuho raje uporabljajte bolj malo ali pa sploh ne. Na vaših krožnikih naj bo čim več zelenjave in sadja, saj zmanjšujeta količino maščob v krvi in ščitita žile.

Izogibajte se mesu in mesnim izdelkom, sirom, polnomastnemu mleku ter margarini. 

Obroki

Obroke si porazdelite čez dan. Priporočljivo je jesti vsaj štirikrat na dan. Ne smete pozabiti na zajtrk, saj je ta eden izmed najpomembnejših obrokov. Pred spanjem ne jejte vsaj dve uri. Poskusite se izogibati prigrizkom, ki so slani. Namesto tega si raje privoščite jabolko.

Maščobe

Tudi maščobe lahko jeste, vendar v zmernih količinah. Takšna hrana je namreč zelo kalorična, in če želite tudi shujšati, je raje pojejte manj. Uporabljajte sončnično, koruzno ali repično olje, saj so v njih polinenasičene kisline, ki zmanjšujejo vsebnost holesterola v krvi. Privoščite si tudi ribe, ki imajo ogromno maščobnih kislin omega 3; te delujejo zaščitno na srce. Jejte jih najmanj enkrat na teden. Izogibajte pa se nasičenim maščobam, ki so v mesu in mesnih izdelkih, v sirih in polnomastnem mleku ter margarini. Te maščobe namreč povečujejo vsebnost holesterola v krvi.