Maščobe

Zaščita pred številnimi boleznimi

ud
27. 9. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nasičene maščobe imajo v telesu zelo pomembno vlogo. Kar polovica telesnih celic je sestavljena iz njih in so nujno potrebne za optimalno delovanje vsake celice v telesu, vseh organov, imunskega in hormonskega sistema ter prebavil.

facebook
Nasičene maščobne kisline prepričujejo razvoj škodljivih mikrobov v prebavilih.

Uživanje nasičenih maščob, kar velja predvsem za kokosovo olje, nas ščiti pred številnimi boleznimi.

• Telo ščitijo pred oksidacijskimi procesi in njihovimi škodljivimi razgradnimi produkti, predvsem prostimi radikali. Zato telo potrebuje manj vitaminov in antioksidantov, ki preprečujejo nastanek rakavih in degenerativnih obolenj.

• Spodbujajo delovanje ščitnice, s čimer spodbujajo metabolizem, optimalno tvorbo energije in porabo kisika.
• Ker imajo protimikrobne lastnosti, preprečujejo razvoj škodljivih mikrobov v prebavilih.

• Pomembno vplivajo na zdravje kosti, saj omogočajo, da se kalcij vgrajuje v kostno maso, s čimer preprečujejo nastanek osteoporoze.

• Podpirajo proces razstrupljanja, jetra pa ščitijo pred strupi in alkoholom.

• Sodelujejo pri razgradnji glukoze in upočasnjujejo razgradnjo ogljikovih hidratov, s čimer nadzirajo raven sladkorja v krvi in preprečujejo debelost. Koristim nasičenih maščob kar ni videti konca, zato si jih lahko brez slabe vesti privoščite, seveda v zmernih količinah, še posebej pozorni pa bodite na njihovo kakovost. Najboljše so maščobe živali, ki so bile naravno, ekološko vzrejene, kar pa pravzaprav velja za čisto vse vrste živil.

facebook
Lahko si jih privoščite brez skrbi, ampak v zmernih količinah.