Prihaja jesen

Kako preprečiti navaden prehlad?

ud
25. 9. 2016, 12.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Temperature so padle in naznanile, da prihaja jesen, z njo pa posledično ogromno virusov in nevarnih bakterij, ki se v tem letnem času množijo.

facebook

Prehlad, znan tudi kot navaden prehlad, nazofaringitis, rinofaringitis ali akutni nahod, je v bistvu virusna nalezljiva bolezen zgornjih dihal. V prvi vrsti se loteva ravno nosu. Ko kašljate, imate oteklo žrelo, izcedek iz nosu, kihate in imate vročino, veste, da vas je v posteljo položil ravno prehlad. Ta po navadi poneha v sedmih do desetih dneh, nekateri pa so prisotni tudi do treh tednov.

Nos

Navadni nahod po navadi napade nos, žrelo in sinuse, včasih pa tudi oči, ki se nam lahko vnamejo. Je imunski odgovor na okužbo.

Pazite

Metoda preprečevanja prehlada je predvsem umivanje rok. Obstajajo pa tudi določeni dokazi, da maske za obraz uspešno pomagajo pri preprečevanju. Pazljivi morate biti pri prehladu, saj lahko vodi do pljučnice, ki je lahko virusnega ali bakterijskega izvora. Na žalost za prehlad ne obstaja zdravilo, lahko pa z raznimi naravnimi zelišči in pripravki lajšamo simptome.