Čudežni sadež

Stresu pokažite figo!

ud
24. 9. 2016, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sveža združuje žvečljivost mesa, gladkost lupine in ravno pravo hrustljavnost semen. Ker se sezona fig končuje, vas želimo spomniti na njihove blagodejne učinke.

wikipedia
Da so fige zdravilne, so vedeli že stari Egipčani in druga ljudstva.

Fige so eden izmed najstarejših sadežev. Po letih se skoraj lahko primerjajo z jabolki. Ravno zaradi tega pa jih nekateri uvrščajo med božje sadeže. V starih časih fig niso samo jedli, kot jih danes, ampak so poleg plodov uporabljali tudi liste in les. Stari Egipčani so tako iz njih pripravljali zdravila in jih uporabljali kot hrano. V antiki so jih Grki in Rimljani poznali kot hrano, ki te napolni z energijo, zato so jih jedli predvsem atleti. Za plemena Ligijcev in Frigijcev so bile fige najdragocenejša naravna dobrina. Cenila pa jih je menda tudi egipčanska faraonka Kleopatra.

wikipedia
Brez dvoma lahko potrdimo, da so fige odlično hranilo s protistresnim učinkom.

Zdravilno

Da so fige zdravilne, so vedeli že stari Egipčani in druga ljudstva. Fige so zdrave in zdravilne, poleg tega pa imajo neverjetno dober in sladek okus. Navdajo nas z energijo, ob tem pa zelo hitro nasitijo telo in možgane, saj vsebujejo ogromno glukoze in fruktoze, ki sta hrana za možgane. Zaradi številnih rudnin, kot so kalij, kalcij, magnezij, fosfor in železo, fige takoj pomirijo živčnost in napetost. Zelo ugodne so za srce in ožilje. Ker vemo, da je v svežih figah 20 miligramov magnezija, v suhih pa kar 90 miligramov, lahko brez dvoma potrdimo, da so odlično hranilo s protistresnim učinkom. Ker imajo tudi ogromno kalcija, varujejo naše kosti pred osteoporozo. Poleg sladkorja pa imajo fige tudi ogromne količine vitaminov skupine B, ki pospešijo izgorevanje in porabo energije.

Vitamin, ki utrdi spomin

Največ je vitamina B1, ki utrdi spomin in poveča koncentracijo, nato vitamina B2, ki razporedi energijo po vsem telesu, B5 pomaga lajšati stres. Poleg vitaminov pa imajo fige veliko prebavnih encimov. Ti uravnavajo delovanje prebavil in poskrbijo, da redno hodimo na stranišče. Če vas muči zaprtje ali imate težave s hemeroidi, kašljem ali vnetim grlom, jejte fige. Že dolgo je tudi znano, da fige čistijo sečne poti z odvajanjem vode iz telesa in kri.

wikipedia
Ker imajo veliko vitaminov skupine B, pospešijo zgorevanje in porabo energije.

Ali ste vedeli?

Sto gramov svežih fig ima povprečno 80 kilokalorij, medtem ko ima sto gramov suhih fig povprečno 275 kilokalorij. 

Zrele fige

Sadeži figovca so zreli, ko so rahlo nagubani, mehki in prijetno dišijo. Pri nas zorijo dvakrat na leto. Prvič v začetku julija, nato pa od konca avgusta in vse do oktobra. Pri prvem zorenju so fige velike, zelene in zelo sočne, v drugem pa zorijo belice in nato še črnice. Sveže fige je priporočeno hraniti v hladilniku, največ od dva do tri dni. Če jih posušimo, jih lahko hranimo do okoli pol leta, v zavitkih pa je rok trajanja do dveh let.