SVET UPANJA

Njegov užitek je glasba

Teja Kralj
30. 6. 2016, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Če v življenju le redko potrebujemo zdravnika, se le stežka zavedamo, kako pomembno je v življenju zdravje. Pred seboj vidimo le materialne dobrine, kaj vse si moramo še kupiti in kam vse še iti. Pogosto nas šele nekateri dogodki srečajo s kruto realnostjo in pripeljejo do tega, da znamo spoštovati in ceniti vse dobro, kar nam nudi življenje. Po drugi strani pa nam pomagajo na stran potisniti vse tisto, kar ni pomembno, kar ni življenjskega pomena in zaradi česar se ni vredno obremenjevati.

svet24/osebni arhiv
Čeprav ima Matej v življenju veliko ovir, pa ima srečo, da so njegove govorne sposobnosti bolj ali manj brezhibne.

Sanja sicer nikoli ni živela bogatega in razkošnega življenja, zdravje pa je tako njej kot njeni družini vedno dobro služilo in nikoli ni pomislila na to, da se ji lahko zgodi kaj hudega. Bila je ena izmed tistih mamic, ki vse od rojstva svojega prvorojenca uživajo v radostih materinstva. Opazovala je njegov nemoten razvoj: prvo plazenje, hojo ob opori in njegove prve korake in besede. Vse je potekalo tako, kot v življenju »mora«. Matej je bil popolnoma normalen otrok. Zdrav, vesel in razigran.

svet24/osebni arhiv
Stroški nevrofizioterapije niso majhni. Mateju bi zelo koristila dvakrat tedensko, a so mu jo doma zmožni kriti zgolj dvakrat na mesec.

Usodna nesreča

Sanja je vse od rojstva svojega prvorojenca Mateja uživala v radostih materinstva. Matej je bil popolnoma normalen otrok. Zdrav, vesel in razigran.

Pri 14 mesecih, ravno ko je shodil, pa je bil Matej udeležen v prometni nesreči in zaradi poškodb glave se je tako njegovo življenje kot tudi življenje njegove mamice Sanje obrnilo na glavo.

»Kar tri tedne je bil v komi, zato sva zaradi njegovega zdravljenja veliko časa preživela v kliničnem centru, nato pa od tam odšla v Sočo, kjer sva z nekaj presledki preživela skoraj dve leti njegovega življenja. Vse od ponedeljka do petka sva bila deležna terapij, čez vikende pa sva hodila domov,« je povedala mamica Sanja, katere življenje se zdaj vrti okoli njenega malega Mateja.

Veliko težav

Čeprav Matej lahko govori, so poškodbe glave pustile druge posledice. Je gibalno oviran in zato sam lahko le sedi, se omejeno giba po kolenih, ob dobrih dnevih pa tudi stoji ob opori s posebnimi opornicami. Fant je slaboviden in ima pogoste epileptične napade, zaradi katerih vedno potrebuje nekoga ob sebi. Njegova motorika mu onemogoča samostojno hranjenje, zato mu je treba pomagati tudi pri jedi. »Njegov vsakdan vsekakor popestri obiskovanje Centra za usposabljanje, vzgojo in izobraževanje Janeza Levca. Njihov program je prilagojen otrokom, kot je Matej, in tako so tudi otroci s posebnimi potrebami deležni stvari, za katere bi bili sicer prikrajšani,« pove Sanja.

svet24/osebni arhiv
Ko praznuje Matej, je pri njih doma vedno veselo.

Neprecenljiva pomoč

Da bi Matejev predvsem gibalni razvoj karseda napredoval, mora Sanja z njim doma vsak dan telovaditi, vsake 14 dni pa hodita na samoplačniško nevrofizioterapijo. Po Sanjinih besedah so vse nevrofizioterapije bolj prestiž kot ne: »Stroški nevrofizioterapije niso majhni. Čeprav bi mu jo privoščila vsaj dvakrat tedensko, sem jo sama sposobna kriti zgolj dvakrat mesečno. Takrat vseeno poleg strokovne vadbe tudi sama pridobim nekaj znanja, da lahko z njim telovadim doma. Edino, kar ima plačano prek zdravstva, je delovna terapija, ki jo obiskujeva v zdravstvenem domu. Priznati moram, da sva imela veliko srečo v nesreči z Matejevo odškodnino, ki jo je dobil po nesreči. Z njo sva si lahko kupila enosobno stanovanje, čeprav v njem ne živiva neprestano. Ker ga sama zelo težko prestavljam, kaj šele kopam, veliko živiva pri mojih starših, kar mi olajša vsakdan. Pomagata mi tako finančno kot tudi pri delu z Matejem, kar je seveda neprecenljivo.«

svet24/osebni arhiv
Matej in mama Sanja seveda večino dni preživita drug z drugim.

Sreča v nesreči

Čeprav ima Matej v življenju veliko ovir, pa ima srečo, da so njegove govorne sposobnosti bolj ali manj brezhibne. Morda mu je res potrebno kakšno stvar večkrat ponoviti, ker razumsko nekoliko peša, pa vendar si stvari, ki so mu zanimive, hitro zapomni. Tudi pravljice in pesmice si zapomni bolje kot marsikateri drug otrok. Na humanitarnem teku Sveta 24 in Radia Aktual bo imel tako možnost, da svojo ljubezen do petja pokaže s svojim nastopom. »Izredno rad poje in v preteklosti je tudi že veliko nastopal. Aprila je bil zanj organiziran dobrodelni koncert v vojašnici v Mostah in del tega sva bila tudi iz razloga, ker je Matej lahko pel skupaj z Johhny's bandom in otroci iz glasbene šole Muzikaviva. Vzeli so ga za svojega in ga s seboj peljali povsod, kamor se je dalo. Skupaj z njimi je nastopal na zaključnem koncertu glasbene šole, na Kongresnem trgu v okviru festivala Igraj se z mano, nastopal pa je tudi že s Perpetuum Jazzile. V glasbi zares uživa, to ga najbolj osrečuje. S tem seveda tudi mene,« za konec doda Sanja.

Humanitarni tek časopisa Svet24 in Radia Aktual bo 10. septembra v Piranu

Tekli bomo za družine in njihove otroke, ki si zaslužijo našo pozornost, naklonjenost in seveda tudi pomoč. Tek bo združen z dnevom nordijske hoje, dodatno ga bomo popestrili še s cici tekom za najmlajše, ki lahko nemoteno uživajo v svobodi gibanja. Finančna sredstva bomo vse do konca leta zbirali z vašo pomočjo ali vašim prispevkom prek tekočega računa, poslanim SMS-sporočilom, nakupom tekaške majice, oddajo zahtevka za namenitev dela dohodnine ali plačilom prijavnine. Veseli bomo vsake vaše pomoči. Vabljeni!