Naravna hrana

Za naše zdravje gre

snč
26. 6. 2016, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Že znameniti Hipokrat je zapisal: »Hrana naj bo zdravilo in zdravilo naj bo hrana.« Zato pri nakupu živil le imejmo v mislih njegove besede in se ravnajmo po njih.

dreamstime

Pri eko pridelavi je prepovedano uporabljati kemično-sintetična sredstva za varstvo rastlin, razkužena semena, lahko topna mineralna gnojila, sintetične dodatke v krmilih, surovine živalskega izvora v krmilih in gnojilih ter gensko spremenjene organizme. 

Pri živilih raje bolj upoštevajmo njihovo notranjo kakovost, torej pazimo, da ne vsebujejo škodljivih snovi, kot so nitrati, težke kovine, ostanki pesticidov in gensko spremenjenih snovi, skratka, da so pridelana in predelana brez kemije!

Boljši okus

Se sprašujete, kakšna živila potemtakem sploh kupovati, saj so v intenzivnem kmetijstvu prav vsa izpostavljena takšnemu ali drugačnemu onesnaževanju, škropljenju in gnojenju? Odgovor je seveda ekološka, saj imajo cel kup prednosti pred »navadno« hrano. Imajo pristen okus, postopek njihove pridelave je strogo nadzorovan, ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov, težkih kovin in pesticidov, so bolj zdrava, z večjo vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov, brez škodljivih dodatkov (aditivov) in tudi niso izpostavljena ionizirajočemu sevanju z namenom podaljšanja roka trajanja.

Pestra izbira

Naravno pridelana hrana nosi oznako eko ali bio in certifikat, da je pridelana v skladu s predpisi za ekološko pridelavo. V Sloveniji je več kot 2000 ekoloških kmetij, zato lahko bio oziroma eko živila kupite že skoraj v vsaki trgovini, na tržnici ali neposredno na ekoloških turističnih kmetijah.

Ekološko kmetijstvo je kmetovanje s poudarkom na sožitju z naravo in ohranjanju rodovitnosti tal z uporabo organskih gnojil. Kmetija ravna v skladu s trajnostnim načelom, kjer se skrbi za ravnovesje med vsemi vključenimi elementi na področju tal, rastlin, živali in človeka. Boljša tla pomenijo manj škodljivcev in bolezni.

Naravno pridelana hrana nosi oznako eko ali bio in certifikat, da je pridelana v skladu s predpisi za ekološko pridelavo.

Pomembne oznake

Živilo je dovoljeno označevati z oznako »ekološko« in uporabiti za to določen znak, če je zanj izdan certifikat. Certifikat se lahko izda za živilo, če:

je bilo predelano brez uporabe GSO (genetsko spremenjenih organizmov), živila niso bila izpostavljena ionizirajočemu sevanju, živilo vsebuje najmanj 95 % sestavin kmetijskega izvora iz ekoloških kmetijskih pridelkov, živilo vsebuje največ 5 % sestavin iz snovi, navedenih v pravilniku, je bila njegova predelava podrejena nadzoru in ga spremljajo dokumenti v skladu s pravilnikom.

Pri nakupu živilih se vedno upoštevajmo njihovo notranjo kakovost, saj se bo to obrestovalo na našem zdravju.

Pomembne so oznake

Brez dodanega sladkorja, 0 % maščob, s kalcijem in vitamini … Ob nakupu izdelkov nikar slepo ne verjemite vsemu, s čimer vas poskušajo pritegniti proizvajalci, temveč se o kakovosti izdelka raje prej dobro prepričajte. Vsi izdelki, narejeni iz ekološko pridelanih sestavin, morajo biti namreč opremljeni s posebnimi oznakami oziroma certifikati, ki potrjujejo, da proizvod izpolnjuje kriterije eko pridelave, skladiščenja in transporta.