TREBNJE

Pogumno otvorili sezono

Dolenjski list
28. 6. 2016, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Civilna iniciative za rešitev reke Temenice (CIRT) je v soboto, četrto leto zapovrstjo, pripravila neformalno otvoritev kopalne sezone in druženje ob nekdanjem trebanjskem kopališču.

Dolenjski list
otvoritev kopalne sezone v Temenici

Ob Temenici vsako leto naštejejo več obiskovalcev, ki v poletni vročini iščejo osvežitev in ohladitev.

Tokrat sta se v vodo, ki je imela še kakšno stopinjo manj kot lani, podala dva najpogumnejša kopalca – predsednik CIRT Gregor Kaplan in Milan Kovačič. Kot pravi Kaplan, si v CIRT med drugim prizadevajo za oživitev trebanjskega kopališča ob Temenici. »Več ko smo tukaj, bolj se kažejo ostanki nekdanjega bazena. Upamo, da nam ga bo uspelo enkrat odkopati in da bo kopališče spet zaživelo,« dodaja. Nekdaj so namreč Trebanjci v poletni vročini radi poiskali osvežitev v reki.

Kakovost vode vse boljša

4. leto zapored so s skokom v vodo otvoriti kopalno sezono v najbolj poznani slovenski ponikalnici.

Člani omenjene civilne iniciative sicer v sklopu različnih akcij počasi, a vztrajno urejajo območje ob Temenici, kjer je bilo nekdaj priljubljeno kopališče. »Opažamo, da se kakovost vode izboljšuje, kar je pohvalno, čeprav je ribji živelj še vedno precej skromen,« razlaga Kaplan. Tudi življenjski utrip se k najbolj poznani slovenski ponikalnici počasi vrača, saj vsako leto ob njej naštejejo več obiskovalcev, in kot še pravi Kaplan, je vsakdo vsekakor dobrodošel, da poišče ohladitev v zavetju Temenice.

Želijo si le, da kopalci ne bi uničevali, kar jim je doslej uspelo urediti, in da za sabo ne bi puščali odpadkov.