O prodaji

Cerar: "Vse kar škodi Luki Koper, škodi tudi Sloveniji"

G.G./STA
28. 6. 2016, 16.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Premier Miro Cerar je pred današnjim shodom za zaščito Luke Koper, katerega organizatorji so prepričani, da želi vlada Luko prodati, spomnil, da je vlada opredelila kot Luko strateško naložbo, ki ostaja v državni lasti. Ob tem je pozval Luko Koper in SDH, da "se vzdržita vseh ravnanj, ki bi lahko škodili Luki".

STA
Tako je Cerar razlagal svoje načrte o Luki Koper.

Cerar je poudaril, da je Luka Koper izjemnega pomena za Slovenijo, zato jo je njegova vlada tudi uvrstila med strateške naložbe.

Tako ne razume, od kod "špekulacije in informacije, ki gredo v popolnoma v nasprotno smer". V Kopru bo namreč danes v organizaciji nedavno ustanovljene Civilne fronte Vstala Primorska - Vstani Slovenija shod z naslovom Slovenija je naša država in Luka Koper je v naši državi. Sklicatelji so ob zadnjem dogajanju okoli predloga za menjavo nadzornikov družbe prepričani, da želi vlada Luko prodati, zato jo nameravajo zaščititi.

Premier je ob tem pozval Luko in Slovenski državni holding (SDH), naj se vzdržita vseh ravnanj, ki bi lahko škodili Luki. Ta je namreč po Cerarjevih opozorilih izjemnega pomena ne le za lokalno okolje in podjetje samo, ampak za celotno Slovenijo. "Vse kar škodi Luki Koper, škodi tudi Sloveniji," je poudaril. Zato meni, da je "treba prenehati z vsemi turbulencami in prenehati širiti dezinformacije ter iti naprej".

"Luka Koper mora biti tudi nadalje poslovno uspešna, zato bomo tudi zgradili drugi tir. S tem bomo Luki in Sloveniji omogočili, da izkoristi svoj geostrateški položaj in ostane na zemljevidu kot relevantna država in ima od tega tudi lastne in gospodarske koristi," je še poudaril Cerar.

Današnji shod sicer prihaja pred petkovo skupščino Luke Koper, naj kateri naj bi na predlog SDH zamenjali tri člane nadzornega sveta na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc.

Predlog SDH za menjavo nadzornikov je skupaj s po mnenju dela javnosti prepočasnim in napačno zastavljenim potekom projekta gradnje drugega tira Koper-Divača sprožilo ostre odzive v delu javnosti, med upravo in nadzornim svetom Luke na eni strani ter vlado in SDH na drugi pa letijo številni očitki in obtožbe. V bran vodstvu družbe so stopili tudi delavski predstavniki, ki so minuli teden organizirali tudi zbor delavcev.