Razburkana luka

Ministru Gašperšiču se trese stolček

M.K./STA
28. 6. 2016, 14.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V SD bodo ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča povabili na pogovor v poslansko skupino, na podlagi katerega se bodo odločali o podpori ministru na glasovanju o interpelaciji, je napovedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han. Poslanci NSi bodo interpelacijo podprli, medtem ko v SMC pozivajo k umiritvi razmer.

STA
Minister Peter Gašperšič

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je po današnjem posvetu poslanske skupine v izjavi za medije opomnila, da v zadnjih tednih praktično vsak dan dobivajo nove informacije v zvezi z dogajanjem v Luki Koper. V poslanski skupini SMC menijo, da je treba nemudoma raziskati vse te okoliščine, vsi vpleteni pa naj se do tedaj vzdržijo nadaljnjih aktivnosti.

Ta poziv naslavljajo vsem različnim skupinam vpletenih, obenem pa pričakujejo, da bodo v okviru svojega poslanstva svoje delo opravile tudi vse pristojne institucije, je povedala Kustec Lipicerjeva.

Poslanca SMC Marko Ferluga in Tilen Božič, ki sta minuli teden zaradi dogajanja v Luki Koper zamrznila članstvo v stranki, ostajata polnopravna člana poslanske skupine, je zatrdila.

Poslanska skupina se o vsebini interpelacije zoper ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča po njenih besedah še ni izrekla, saj je še niso obravnavali. Razpravo o tem imajo v načrtu tik pred dopusti ali pa takoj v jesenskem času. Pričakujejo pa, da se bodo vzporedno že začele "ustrezno naslavljati" tudi okoliščine, povezane z Luko Koper.

"Lobiji in finančniki peljejo državo po svoje"

Po besedah vodje poslanske skupine SD Matjaža Hana pa je Gašperšič z izjavo na zaslišanju, da ne potrebujemo drugega tira, "izpodbil temelje, ki bi jih moral imeti minister za infrastrukturo". Iz te izjave "ne pride več ven kot verodostojen". V SD pričakujejo obisk ministra v njihovi poslanski skupini, na tej podlagi pa se bodo odločili, kako naprej.

Prav tako Han upa, da bo premier Miro Cerar sklical koalicijski vrh, na katerem bo Gašperšič odgovarjal na njihova vprašanja. Han je sicer položaj glede Luke Koper označil za zaskrbljujočega. Kot je pojasnil, smo korporativno upravljanje pripeljali do točke, ko politika ne sme reči ničesar več, lobiji in finančniki pa lahko peljejo državo po svoje. Gre za strateško družbo, ki je nikoli ne bi smeli prodati, je poudaril.

Han bi si želel, da bi bila povsem jasna strankarska pripadnost ljudi v nadzornem svetu. Če bi ta naredil napako, bi se tudi takoj vedelo, kdo je odgovoren, je še pojasnil.

Da bodo interpelacijo podprli, pa so napovedali v NSi. Minister po oceni poslanke Ive Dimic nima moči, da bi normaliziral razmere v Luki Koper.

Protestni shod v Kopru

V Kopru se sicer ravno danes obeta protestni shod, ki ga organizatorji iz nedavno ustanovljene Civilne fronte Vstala Primorska - Vstani Slovenija pripravljajo pred petkovo skupščino Luke Koper. Na njej naj bi na predlog Slovenskega državnega holdinga (SDH) zamenjali tri člane nadzornega sveta na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc.

Predlog SDH za menjavo nadzornikov je skupaj s po mnenju dela javnosti prepočasnim in napačno zastavljenim potekom projekta gradnje drugega tira Koper-Divača sprožilo ostre odzive v delu javnosti, med upravo in nadzornim svetom Luke na eni strani ter vlado in SDH na drugi pa letijo številni očitki in obtožbe. V bran vodstvu družbe so stopili tudi delavski predstavniki, ki so minuli teden organizirali zbor delavcev.