Umor Mustafe Rastoderja

Jovanović vs. Banović o umoru na Litostrojski

Robert Marin
28. 6. 2016, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču končno dočakali eno od ključnih prič v sojenju Radenku Đurđeviću, obtoženemu umora Mustafe Rastoderja, ki pa s svojimi izpovedmi ni kaj prida pomagala pri razčiščevanju primera ...

Svet24
Obdolženi Radenko Đurđević

Obdolžencu sodijo že tretjič, grozi pa mu od 5 do 15 let zapora.

Na Tavčarjevi se je včeraj le prikazal 30-letni Džon Banović, ki so ga pred tem večkrat vabili zaman. Banović naj bi Bubija, kot so ustreljenega Rastoderja klicali prijatelji in znanci, med zadnjimi videl živega.

Banovićevo zaslišanje je sodniku Martinu Jančarju naložilo vrhovno sodišče po razveljavitvi pravnomočne obsodbe Đurđevića na 12 let. Kot je znano, je bil obdolženi pred tem, na prvem sojenju, oproščen, zdaj pa mu sodijo že tretjič. A Banović, ki je imel probleme s prihodi na sodišče že v preteklih dveh postopkih, včeraj, kot rečeno, ni kaj prida prispeval k razrešitvi primera, saj se nekatere njegove izjave nikakor niso ujemale z njegovimi preteklimi izpovedbami in izjavami drugih prič. Ko so vpleteni vanj vrtali z dodatnimi vprašanji, pa je Banović vselej odgovarjal: »Se ne spomnim več ...«

Pestra noč

Džon Banović, priča, na neprijetna vprašanja: »Se ne spomnim več ...«

Banović je sicer povedal, da so se kritičnega večera med 22. in 23. uro v Šiški dobili on, njegov prijatelj Bine Jovanović in Rastoder. Slednji je bil po besedah priče precej živčen, dejal je, da je pretepel svoje dekle in ga zaklenil v stanovanje. Potem sta Banović in Jovanović menda odpeljala Rastoderja po pivo in nazaj pred blok, kjer so skadili še eno cigareto, nato pa so se razšli. Njihovo druženje je menda trajalo okrog 15 minut.

Po Banovićevih besedah sta se nato z Jovanovićem nekaj časa vozila po Ljubljani, saj je imel Jovanović »osebne opravke«. Ko sta opravila, sta se odpeljala v Mostec, kjer sta v avtomobilu na prenosnem računalniku pogledala film. Zatem sta se odpeljala na Kurešček, kjer ima Jovanović vikend, testirat snežne verige, nato pa sta se odpeljala še v Kranjsko Goro na neko zabavo. V Ljubljano sta se vrnila zjutraj, po Jovanovićevi izpovedi okrog 6. ure.

Nadaljevanje predvidoma konec avgusta

A bazne postaje, ki so lovile Jovanovićev signal mobilnega telefona, kažejo na neko drugo časovno sosledje oziroma gibanje, pa tudi Jovanović je kot priča napletel nekoliko drugačno zgodbo kot Banović, zato je sodnik Jančar sklenil, da bo oba soočil. Lov za resnico se bo predvidoma nadaljeval 24. avgusta, če se bosta Jovanović in Banović seveda oglasila na sodišču, saj predhodne izkušnje z njima kažejo, da gre za precej svojevrstna »lika«. Jovanović, ki je bil med prvim procesom že zaslišan kot priča, je takrat sveto trdil, da se z mamili ni nikoli pečal, v začetku leta 2012 pa so ga italijanski organi prijeli v Brescii z več kot štirimi kilogrami kokaina ...

Po šestih letih krvnik še vedno neznan

Svojci pokojnika so sicer prepričani, da je Rastoderja pospravil prav Jovanović zaradi mamil in nekega denarja, tožilka Zobec Dolančeva pa o tem noče nič slišati. Prepričana je, da je krvnik eden in edini – Đurđević, ki mu za uboj grozi od pet do 15 let zapora, nad Rastoderja pa naj bi se spravil, ker je njegovo sestro in svojo soprogo Anjo vpeljal v svet heroina.

Rastoderja so sosedje našli mrtvega v kletnem stanovanju bloka na Litostrojski cesti 10 v Šiški 19. januarja 2009 v jutranjih urah. Vhodna vrata v stanovanje so bila odprta, truplo pa je bilo na kavču, vse okrvavljeno in pokrito z bundo in odejo. Šest krogel je Rastoderja zadelo v prsni koš, ena v levo stegno, iz neposredne bližine pa je strelec že hudo ranjeni žrtvi zadal usodna strela pod brado in v tilnik.