Dr. Lu Li svetuje

Kako obvladati divji temperament?

Dr. Lu Li
11. 6. 2016, 08.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ljudje se med seboj zelo razlikujemo po karakterju. Nekaterim uspeva, da se tudi s težkimi izzivi spoprijemajo umirjeno, drugi so temperamentnejši. Temperament načeloma ni negativna lastnost, razen seveda, če imajo zaradi naših burnih reakcij težave naši bližnji. In prav slednje ugotavlja naš bralec, ki želi pomoč, saj opaža, da njegova žena vse težje prenaša njegovo verbalno agresivnost.

profimedia
»V jetrih se skladišči premalo krvi, zato so možgani pod konstantnim adrenalinom, sami se verjetno ob določenih trenutkih počutite kot 'atomska bomba',« lepo razloži dr. Lu Li.

Spoštovana dr. Lu Li!

Star sem 46 let in imam težave z divjim temperamentom. Nikoli nisem bil fizično nasilen, lahko trdim, da tudi nikoli ne bom, vendar pa zadnji dve leti izbruhnem kot vulkan že za vsako malenkost. Najslabše od mene tako dobi moja lastna žena, saj sem verbalno agresiven, ker se preprosto ne morem in ne znam umiriti.

Res je, da imam zelo odgovorno in naporno službo, delam večinoma več kot osem ur, vendar me to nikoli ni oviralo v zasebnem življenju, saj sem dober organizator. Drugih težav nimam, sem redno športno aktiven, vendar mi tudi s športom več ne uspeva umiriti uma. Kaj mi svetujete?

P.s. : Moja žena je krasna, stoji mi ob strani, me podpira, vendar me že malo skrbi, da tako ne bo šlo v nedogled. Hvala za pomoč!

Brane

Odgovor:

G. Brane, lepo pozdravljeni.

Čutim po besedah, da ste se začeli močno zavedati učinkov svojega divjega temperamenta, kot ste ga poimenovali sami.

Lahko ste zelo hvaležni za podporo svoje žene, zavedati pa se morate, da vaši izbruhi močno vplivajo tudi na njen notranji čustveni svet in predvsem tega, da si takšnega »obnašanja« ne zasluži od nikogar, še najmanj pa od svojega moža. Tukaj boste morali pretrgati stari vzorec in se najprej prisiliti, da ji namesto slabe volje pokažete, da jo imate neizmerno radi.

Težko verjamem, da si ne morete pomagati, ko se pojavi določena situacija. Menim, da je to le naš izgovor, da počnemo stvari, kot smo jih navajeni. Um se upira spremembam. Vendar po tej manjši graji nikakor ne obupajte.

Profimedia
Globoko dihajte in si ob izdihu predstavljajte, kako vse skrbi, tegobe in težave počasi zapuščajo telo, ob vdihu pa si predstavljajte belo svetlobo, ki napolni vaša pljuča in telo.

Razložila vam bom, kaj se v vašem telesu dogaja po sistemu TKM. Gre samo za to, da je na udaru organ, ki je za seboj prinesel kopico težav. To so jetra. Zakrčena jetra močno vplivajo na človekovo nihanje v razpoloženju in iritirajo živčni sistem, tako da sledijo nekontrolirani izbruhi različnih čustvenih stanj in stisk.

Torej, za začetek je treba vaša jetra umiriti, saj je v porastu jetrni ogenj, ki je nadvladal jetrnemu aspektu jin. V jetrih se skladišči premalo krvi, zato so možgani pod konstantnim adrenalinom, sami se verjetno v določenih trenutkih počutite kot »atomska bomba«. Ker vam šport več ne pomaga dosti, vam toplo priporočam, da se začnete ukvarjati z notranjimi veščinami, kot sta qigong in daojin (vrsta kitajske joge). Naučiti se morate, kako višek energije preusmeriti v energijski vrelec dantian, ki bo aktiviran sam začel transformirati negativno energijo v pozitivno. Pomembno je tudi pravilno dihanje.

Za začetek poskusite samo v miru sedeti nekje od pet do deset minut na dan. Globoko dihajte in si ob izdihu predstavljajte, kako vse skrbi, tegobe in težave počasi zapuščajo telo, z vdihom pa si predstavljajte belo svetlobo, ki napolni vaša pljuča in telo. V primeru, kot ga imate sami s svojim temperamentom, je treba biti pozoren, da se umetno nastali adrenalin ne preobrazi v svoje nasprotje, kot so depresija, otožnost, melanholija. Slej ko prej se zaradi samoohranitve telo odzove po svoje in takrat zapelje naš um v nasprotje, ker poskuša doseči ravnovesje.

Vsak dan popijte od ene do dve skodelici toplega čaja iz belih kitajskih krizantem, jejte več regrata in še posebej grenke stvari. Kot zeliščni formuli sta priporočljivi easeplus form (jiawei xiaoyao) in longdan xuegan.

Vsak dan si večkrat na dan stimulirajte točko LR3 (taichong), GB20 (fengchi) ter EX3 (taijang – pri sencih na glavi).

Zelo bi vam priporočila tudi akupunkturo v kombinaciji z ventuzami ter aurikuloterapijo, obenem pa tudi priporočam, da dodatno, če si lahko privoščite, obiščete kakšno sproščujočo masažo.

Vse omenjene terapije so namenjene temu, da se odprejo meridijani, povezani z notranjimi organi, kar telesu omogoči povrnitev porušenega ravnovesja. Vsekakor dobrodošli v naši ordinaciji Dao TKM v Ljubljani na dodaten posvet.

Želim vam vse dobro!