Potrjen prvi primer

Zakaj molk in zmeda ob prvi slovenski okužbi z virusom zika?

Tjaša Lampret
10. 6. 2016, 13.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pristojne službe javnosti niso sporočile, da imamo v Sloveniji prvi potrjeni primer okužbe z virusom zika. So ravnale pravilno ali le sprožile nepotrebno zmedo?

STA
Milojka Kolar Celarc

Včeraj je v slovenski javnosti odjeknila novica, da imamo v Sloveniji prvi potrjeni primer okužbe z virusom zika. Doslej so pristojne službe javnost o nevarnostih okužbe opozarjale ter podajale priporočila in napotke za slovenske državljane, ki potujejo na območja z virusom zika. O prvem potrjenem primeru okužbe v Sloveniji pa molčale.

Prehodna zmeda 

Virus zika se prenaša preko vboda komarjev iz rodu Aedes. O okužbah z virusom zika, širjenju okužb po Evropi in možnostmi prenosa redno poročajo svetovni mediji, sploh pred bližnjimi olimpijskimi igrami, ki se bodo odvijale v Braziliji in je glede na poročila s terena zadnje mesece dobesedno"na udaru" okuženih komarjev. Virus za odrasle in otroke ni nevaren, je pa zelo nevaren za nosečnice in ženske v rodni dobi, saj lahko povzroči okvaro ploda.

Tudi temu dejstvu gre pripisati povsem nepotrebno zmedo, ki se je pojavila ob objavi novice, da imamo v Sloveniji potrjen primer okužbe z virusom zika.  Po potrditvi prve okužbe  Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in tudi objavi imena in priimka domnevno okužene osebe (kar se je izkazala kasneje za napačno informacijo), je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc pred sejo vlade po poročanju STA zanikala, da bi bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe s tem virusom. Na tiskovni konferenci NIJZ slabo uro kasneje niso znali pojasniti, zakaj bi ministrica izjavila kaj takšnega. 

So pa iz službe za odnose z javnostmi na ministrstvi za zdravje šele po tiskovni konferenci sporočili, da se je ministričina izjava nanašala le na športnika, za katerega se je pisalo, da je okužen. 

Zakaj pristojni javnosti niso obvestili?

Če povzamemo: ni pretirana ocena, da je bil zaplet nepotreben in da bi se mu pristojne službe pod okriljem ministrstva za zdravje z lahkoto izognile. Zadoščala bi objava, da so v zadnjem mesecu pri slovenskem državljanu potrdili okužbo z virusom zika, da tveganja za javno zdravje ni in podale priporočila vsem, ki se v poletnih mesecih odpravljajo na ogrožena območja.

Ampak to se ni zgodilo. Zato smo ministrstvu za zdravje prosili za pojasnila o razlogih za "skrivanje" prvega potrjenega primer v Sloveniji pred javnostjo. Marsikdo namreč verjame, da imajo državljani pravico, da so obveščeni o stanju v Sloveniji, sploh v primerih tako "razvpitih" bolezni, kot je širjenje virusa zika. 

Z ministrstva smo danes vendarle dočakali odgovor. Pojasnjujejo, da je odločitev o komunikaciji v zvezi s prvim potrjenim primerom okužbe z ziko sprejela stroka na NIJZ in Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja "na podlagi okoliščin in dejstva, da prvi primer ni pomenil tveganja za javno zdravje (konkretno za prenos na druge osebe) v Sloveniji." Je pa bilo ministrstvo obveščeno o prvem potrjenem primeru "po ustaljenih poteh obveščanja isti dan, ko je bila okužba potrjena", so odgovorili na vprašanje, kdaj konkretno je bila ministrica obveščena o potrjeni okužbi. 

Ministrstvo je žogico tako brcnilo na NIJZ in Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, zato smo vprašanja na to temo posredovali tudi na NIJZ. Odgovore bomo objavili takoj, ko jih prejmemo.