Preplah v Sloveniji

Potrjen prvi primer zike

T.L./STA
9. 6. 2016, 11.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V medijih so se danes pojavile informacije, da se je z virusom zika okužil odbojkarski reprezentant. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zanikala, da bi bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe s tem virusom. Tudi iz Odbojkarske zveze Slovenije so sporočili, da ne drži, da bi bil okužen njihov reprezentant. Ne glede na to je Franc Strle s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v UKC Ljubljana sporočil, da je bil v zadnjem mesecu potrjen prvi primer zike v Sloveniji.

STA
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je zanikala, da bi bil v Sloveniji potrjen prvi primer okužbe z virusom zika.

Strle sicer ni hotel povedati, ali je okužen športnik, saj gre za varovanje zasebnosti. Po njegovem mnenju je narobe, če se o tem javno piše. Zagotovil je, da ime ni prišlo v javnost z njihove strani. Je pa povedal, da so do diagnoze slovenskega primera prišli s pomočjo podatka o tem, da je bila oseba v Latinski Ameriki in znakov (vročine), ki pa ni bila posebej visoka.

Zakaj je ministrica Kolar Celarc zatrdila, da v Sloveniji bilo potrjenega primera zike, pa Strle ne ve. 

Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je takoj zatem pomirila javnost. Pravi, da so preučili primer in ugotovili, da ne predstavlja tveganja za javno zdravje. Okuženi osebi pa so dali navodila, kako mora postopati.

Virologinja Tatjana Avšič Zupan je postregla še s statistiko. Doslej so v laboratoriju inštituta testirali 35 oseb, v enem primeru pa je bila potrjena okužba.

Mojca Gobec z ministrstva za zdravje je na tiskovni konferenci povedala, da imamo v Sloveniji koordinacijsko skupino, ki je pripravila načrt in ukrepe ob pojavu zike v Sloveniji. Ti vključujejo ukrepe in spremljanje situacije doma in v svetu.

Informacije Slovenskih novic so napačne

"Informacije ne držijo, saj vsi izvidi kažejo, da ne gre za okužbo z omenjenim virusom," so zapisali v sporočilu za medije ter dodali, da je eden od reprezentantov po prihodu z Brazilije v Slovenijo sicer res zbolel in preventivno poiskal pomoč na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, od koder so ga napotili na dodatne preiskave.

Slovenske novice so sicer poročale, da se je z ziko okužil slovenski odbojkarski reprezentant, ki je v Braziliji, gostoval z reprezentanco.

Na NIJZ so za Slovenske novice navedli, da se je zboleli okužil na območju, kjer se virus trenutno širi. "Po podatkih Evropskega centra za nadzor bolezni je že več kot 700 importiranih primerov okužb z virusom zika v države članice EU oziroma EFTA."

Uvoženi virus ne pomeni tveganja za javno zdravje

Hkrati na NIJZ pomirjajo, češ da je naš tigrasti komar Aedes albopictus slabši prenašalec zike kot Aedes aegypti, ki prenaša virus v Južni in Srednji Ameriki. Po mnenju NIJZ "importirani primer ni pomenil tveganja za javno zdravje". Bolnika, okuženega z virusom zika, pa obravnavajo po ustaljeni klinični praksi, so zapisali za Slovenske novice.

Virus večinoma prenašata dve vrsti komarjev iz družine aedes, širi pa se lahko tudi s spolnimi stiki. Razširjen je predvsem v Latinski Ameriki, tudi v Braziliji, kjer bodo avgusta potekale olimpijske igre. Skupno je virus zdaj prisoten v okoli 60 državah sveta.

Kaj priporoča Svetovna zdravstvena organizacija

Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v najnovejšem priporočilu ljudem, ki potujejo na območja, okužena z virusom zika, svetovala, naj imajo najmanj osem tednov po vrnitvi varne spolne odnose ali pa se jim odrečejo, da bi tako preprečili prenos okužbe.

Virus zika sicer povzroča mikrocefalijo pri plodu nosečnice. Otroci imajo potem manjšo glavo in možgane, s tem pa velike težave v razvoju. Virus lahko povzroči tudi nevarno nevrološko motnjo Guillain-Barrejev sindrom, ki vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve. Odkrili so tudi povezavo med ziko in mielitisom, ki povzroča paralizo. Od začetka izbruha v lanskem letu so zabeležili 1400 primerov mikrocefalije.

Navodila za obiskovalce OI

Nacionalni inštitut za javno zdravje obiskovalcem in udeležencem olimpijskih iger priporoča zaščito s cepljenjem pred nekaterimi drugimi boleznimi, ki so prisotne v Braziliji. "Za rumeno mrzlico sem bil cepljen že lani. Pred odhodom pa se nameravam cepiti še za hepatitis A in B zaradi vode," dodaja Taljat. Na prizorišču, kjer bodo nastopali divjevodaši, voda sicer ni tako onesnažena kot na tekmovališčih za mirnovodaše, a se je kljub temu raje odločil za preventivo.