NEMIRNA FRANCIJA

Nemiri še pred začetkom

Žiga Kariž, Matej Klarič
11. 6. 2016, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Včeraj se je začelo že 15. evropsko prvenstvo v nogometu, francoske oblasti pa poleg nogometne plati skrbi vrsta težav. V državi namreč stavkajo številni delavci, oblasti pa so tudi v strahu pred huliganskimi izgredi in še bolj pred morebitnimi novimi terorističnimi napadi.

Reuters
Policisti so oboroženi do zob.

Evropsko prvenstvo v nogometu, ki se je začelo včeraj, prinaša velika varnostna tveganja. Teroristični napad lanskega novembra v Parizu, ki je bil povezan prav z nogometno tekmo med Francijo in Nemčijo, je pokazal, da so množični športni dogodki potencialna tarča Isisa in ostalih terorističnih skupin. Tudi francoski predsednik Francois Hollande je priznal, da obstaja grožnja terorističnega napada med največjim športnim dogodkom v Evropi, ki bo po ocenah strokovnjakov pritegnil kar dva milijona navijačev, a hkrati poudaril, da se Francija ne sme pustiti ustrahovati. Za okrepitev varnosti na evropskem prvenstvu so v državi podaljšali izredne razmere, ki veljajo po terorističnih napadih v Parizu, ter mobilizirali 90.000 vojakov in policistov, ki bodo skrbeli za varnost.

Kupi smeti in poostreno varovanje so pričakali odprtje evropskega prvenstva.

V prtljažniku 120 kilogramov eksploziva

Toda pri preprečevanju morebitnih napadov Francozi niso sami. Vse večje obveščevalne službe so že dalj časa pozorne na morebitne teroristične grožnje. Ukrajinska služba državne varnosti (SBU) je konec maja na poljsko-ukrajinski meji priprla Francoza, ki je med prvenstvom v Franciji načrtoval teroristične napade. V njegovem vozilu so našli pravo skladišče orožja in eksploziva, ki naj bi ga nabavil pri oboroženih skupinah, ki delujejo v oboroženem sporu v Ukrajini. Neuradno naj bi imel pri sebi kar 120 kilogramov eksploziva, pet brzostrelk s po 1080 naboji in pet kosov protitankovskega orožja. Tarča napadov naj bi bili kraji židovskih in muslimanskih verskih obredov ter posamezna prizorišča evropskega nogometnega prvenstva in tudi vladne zgradbe. Razlog za napad naj bi bilo nezadovoljstvo s francosko vlado in njeno politiko priseljevanja, širjenja muslimanstva v državi in globalizacije.

90.000 vojakov in policistov skrbi za varnost na evropskem prvenstvu v nogometu. 

Napad z droni

Posebno pozornost so varnostne službe namenile otvoritveni tekmi, saj je nemška obveščevalna služba BKA zaznala grožnjo, da naj bi ISIS poskušal napasti stadion z letečimi droni, opremljenimi z eksplozivom in kemičnim orožjem. Francozi so zaradi tovrstnih groženj prepovedali kakršenkoli promet po zraku nad stadioni. Izvedli so tudi dve pripravljalni vaji, v katerih so uprizorili napad z droni. Čeprav Francozi zagotavljajo, da je za varnost dobro poskrbljeno, so predvsem angleški novinarji že razkrili nekaj velikih pomanjkljivosti. Tako se je enemu izmed njih uspelo brez težav vkrcati na avtobus angleške reprezentance, ne da bi ga kdorkoli pregledal.

Arhiv Svet24
James Shayler je zanetil spopade leta 1998.

Vojna za Marseille

A kot kaže, bodo imeli varnostni organi veliko več dela z navijači. Mnogi se še spomnijo vojne za Marseille oziroma spopada med angleškimi navijači in lokalnim muslimanskim prebivalstvom med svetovnim nogometnim prvenstvom leta 1998, ki je trajal kar dva dneva. Angleški navijač James Shayler, ki naj bi bil eden izmed glavnih krivcev za nerede, je že napovedal, da se vrača v Francijo. Vendar ne zato, da bi se spopadel s konkurenti iz Rusije, ki bodo danes prišli bodrit svojo reprezentanco v tekmi proti Angliji, ravno nasprotno – Shayler naj bi že navezal stike z ultra desničarskimi navijači iz Rusije in skupaj naj bi napadli lokalno muslimansko prebivalstvo, ki predstavlja kar tretjino vseh prebivalcev Marseilla.

twitter
Ruski navijači so prispeli »v stilu«.

»Kje si ISIS?«

Da zgodba o načrtovanih spopadih ni iz trte izvita, se je izkazalo že v četrtek, ko je v pristaniško mesto prispelo več sto angleških navijačev. Potem ko so z glasnim skandiranjem »Kje si ISIS?« poskrbeli za nemir med domačini, jih je napadla skupina 70 huliganov. Posredovati je morala policija in uporabiti tudi solzivec. Tokrat k sreči razen nekaj bušk, odrgnin in uničenega inventarja večjih posledic ni bilo, a glede na slabe izkušnje iz leta 1998 je prebivalstvo Marseilla upravičeno v strahu pred tem, kar prinaša današnja tekma.

Val stavk in blokad

Ker vlada ne želi prisluhniti sindikatom in ljudem, ki nasprotujejo predlaganim reformam trga dela, v Franciji že vrsto dni potekajo stavke. Med drugim so pred dnevi sindikati v Parizu začeli blokado sežigalnic odpadkov, stavkajo pa tudi smetarji. Glavno mesto tako prav v teh dneh kazijo kupi smeti. Pariška županja Anne Hidalgo je napovedala, da bodo odstranili smeti, ki so se v zadnjih dneh nakopičile v francoski prestolnici. Tudi letalski prevoznik Air France je dejal, da bodo zaradi štiridnevne stavke pilotov, ki se začne danes, morali zmanjšati število prevozov za skoraj tretjino. Pri tem naj bi stroški stavke znašali pet milijonov evrov. Večer pred začetkom prvenstva je na stotine protestnikov za tri ure blokiralo vhod v največjo trgovino s hrano na jugu prestolnice, v prihodnje pa gre pričakovati še več takšnih dejanj. Še vedno stavkajo tudi v treh od petih naftnih rafinerij, vendar so v preteklih dneh črpalke lahko napolnile svoje rezervoarje, s čimer so povečale pojenjajoče zaloge.

Okrnjen prevoz

Že 11 dni stavkajo tudi delavci v železniškem prometu, pred njimi so stavkali delavci na metroju, zaradi česar je otežen javni prevoz. Vlada, ki se paradoksalno imenuje socialistična, pa se tudi z njimi noče pogajati. Zdaj bi celo lahko zaukazala stavkajočim železničarskim delavcem, da morajo nazaj na delo, je včeraj povedal francoski minister za promet Alain Vidales le nekaj ur pred začetkom evropskega nogometnega prvenstva. Kot je dejal, bo vlada uporabila vsa razpoložljiva sredstva, da bi navijačem omogočili prihod na tekme. Zato bi lahko danes vlada sprejela ukaz za delovanje železniškega prometa. Izključil je možnost novih pogajanj z delavci, ki stavkajo že 10 dni. Opozoril je, da oblasti »ne bodo dopuščale ravnanja, ki bi ogrožalo veliko slavje. Stavka nima več pomena«.

Krivda tudi na oblastnikih

Tudi francoski predsednik Francois Hollande je dejal stavkajočim sindikatom, naj ne uničijo prvenstva. Toda prelaganje krivde po več mesecih trmastega vztrajanja pri spremembah, ki so šle mimo volje ljudi, zgolj na eno stran, gotovo ni poštena in modra odločitev. Živimo v časih, ko ljudem ni zagotovljena niti eksistenca, zato nas ne more čudoviti to, kar se trenutno dogaja, prav tu je vsaj del vzrokov za težave, s katerimi se srečuje nemirna Francija. Štirinajstega junija so napovedani novi veliki protesti, ki se jim bodo poleg delavcev pridružili tudi študenti in upokojenci, ki jim tako kot pri nas pada standard. Oblastniki pa žal težav ne želijo razumeti in upoštevati, zaradi česar bo očitno trpelo tudi evropsko prvenstvo.