Zdravje

Odsvetujejo sprejem krvi darovalcev z okuženih območij z ziko

T.C.
4. 2. 2016, 21.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes državam svetovala, naj ne sprejemajo krvi od darovalcev, ki so potovali na območjih, kjer razsaja virus zika.

Arhiv
Le okoli 20 odstotkov okuženih razvije vročinsko bolezen z glavobolom in slabim počutjem. (Slika je arhivska.)

"Zaradi tveganja pojava novih okužb v mnogih državah in morebitne povezave okužbe z virusom zika z mikrocefalijo in drugimi kliničnimi posledicami, menimo, da je ustrezen preventiven ukrep, da se zavrnejo darovalci krvi, ki so se vrnili z območij z izbruhom virusa," je sporočil WHO.

Kanada in Velika Britanija sta pred tem danes že sprejeli ukrepe za zaščito svojih krvnih rezerv. V Kanadi tako krvi, niti matičnih celic ali kostnega mozga, ne morejo darovati darovalci tri tedne po vrnitvi z okuženih območij.

V Veliki Britaniji pa njihove krvi ne sprejemajo 28 dni po vrnitvi z območij z virusom.

Virus zika, ki ga prenaša tigrasti komar vrste Aedes, se je razširil v 26 držav Južne in Srednje Amerike ter Karibov.

Simptomi okužbe so sicer relativno blagi, a sumijo, da je povezana s porastom primerov mikrocefalije, prirojene napake pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. V 70 do 80 odstotkih okuženi ne kažejo nobenih simptomov.

V minulih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, že odkrili v več evropskih državah, ZDA in Kanadi. V Sloveniji doslej še niso zabeležili nobenega primera.

Reuters
Virus zika prenašajo tigrasti komarji vrste Aedes.