Zdravje

Zdravi kalčki za vse letne čase

Stane Sušnik
6. 2. 2016, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Priporočila, naj uživamo lokalno pridelano hrano, ki je skladna z letnimi časi, po možnosti pridelana na ekološki način in ne predraga, se zdijo skoraj neuresničljiva. Uresničijo jih lahko le lastniki vrtov.

Kdor pa nima svojega vrta, je nekaj mesecev prisiljen nakupovati vrtnine na tržnici ali v trgovini. Tam pa se izbor hrane, ki bi ustrezala zgoraj navedenim priporočilom, zelo zoži.

Med redkimi rešitvami so kalčki.

Vse kalčke lahko dodajamo solatam, sendvičem, skutnim namazom ali jih uživamo kot samostojno jed. 

Vir življenja

Skoraj vsi vemo, kaj to pomeni v prehranskem smislu, a vendar se le redkim zdi vredno poskusiti. Tisti se običajno navdušijo in si zimski jedilnik osvežijo z zdravo hrano.

Gojenje kalčkov ne zahteva niti vrta, niti veliko prostora, niti omembe vrednih stroškov, niti posebnega znanja.

Kalčki so zakladnica najboljših snovi, saj so vir novega življenja. Rastlina na začetku rasti vse potrebne snovi za razvoj in zdravo rast pridobi iz semena. Voda sproži proces, v katerem se hranilne snovi razgradijo, prerazporedijo in oblikujejo v takšne, kakršne potrebuje rastoči kalček. Zato ne preseneča bogastvo vitaminov, beljakovin, mineralov in drugih hranilnih snovi v kalčkih.

Kaj potrebujemo za kaljenje

Ni potrebno veliko: seme, malo večji kozarec za vlaganje ali cedilo in kalilnik, tanko tkanino (stare najlonke, tanka gaza), tekočo vodo.

Obvezno moramo preveriti, da seme ni tretirano z zaščitnimi sredstvi. Torej poiščemo semena ekološke pridelave ali takšna, ki so že namenjena kaljenju.

Kje kalimo

Najprej kalimo v temi – navlaženo seme nabrekne in proces se začne. Ko se pokažejo kalčki, posodo, prekrito s tkanino, prestavimo na svetlo. Primerna temperatura za kalitev večine semen je med 18 in 22 stopinjami Celzija, žita kalijo že pri nižjih temperaturah.

Kako poteka postopek kalitve

Izberemo seme, ga očistimo poškodovanih semen, smeti, morebitnih semen plevelov in speremo pod tekočo vodo. Pri določanju količine upoštevajmo, da seme med kaljenjem močno nabrekne, zato običajno zadoščata ena ali dve jedilni žlici semena.

Kalčke moramo med kaljenjem obvezno dvakrat dnevno sprati pod tekočo vodo.

Namočimo ga v vodi, ki naj je bo štirikrat toliko kot semena. Namakamo čez noč, stročnice malo dlje (od 10 do 12 ur), drobna semena (gorčica, lucerna) le od 3 do 6 ur. Semen, ki med kaljenjem razvijejo sluz, ne namakamo (kreša, lan, brokoli, rukola, ajda).

Po namakanju vodo odlijemo (lahko jo uporabimo za zalivanje lončnic) in kaleče seme pustimo v posodi. Dvakrat dnevno ga temeljito speremo pod tekočo vodo, s tam ga dovolj navlažimo, da se proces kaljenja nadaljuje.

Ko je kaljenje končamo, posodo dobro pomijemo in posušimo, najbolje kar v pomivalnem stroju.

29-krat več vitamina C in štirikrat več vitamina A kot v mleku najdemo v kalčkih redkvice. 

Kdaj so kalčki užitni

Seme stročnic je nakaljeno hitro, v 2 ali 3 dneh – kalček ni večji od semena. Prvotno imajo sladek, oreškast okus; če kalčki rastejo predolgo, postajajo grenki. Pri stročnicah moramo upoštevati, da je treba kalčke večine stročnic pred uporabo blanširati ali podušiti. Le kalčke leče, fižola vrste mungo in azuki lahko uživamo sveže.

Žitni kalčki so uporabni po 2 ali 3 dneh, ko so dolgi ob 0,5 do 1 centimeter.

Med ostalimi rastlinskimi vrstami, ki jih kalimo, priporočajo lucerno, eno od vrst krmnih detelj. Kalčke imajo radi otroci, saj niso pikantni in so priljubljen nadev za palačinke. Kalčke gorčice odlikuje velika vsebnost beljakovin, so pikantni, zato jih dodajmo kot začimbo omakam, juham, krompirjevim jedem in drugim. Podobno rabo priporočajo za kalčke redkvice, kreše in rukole.