Zdravje

Po eboli nove reforme v primeru krize

T.C.
31. 7. 2015, 15.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zaradi katastrofalnih posledic epidemije ebole, ki je terjala več kot 11.000 smrtnih žrtev, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) uvaja obsežne reforme. S tem želi okrepiti svojo pripravljenost na podobne zdravstvene krize po vsem svetu. WHO je danes še sporočila, da so preizkusi cepiva za ebolo pokazali obetavne rezultate.

Reuters

Reuters

Generalna direktorica WHO Margaret Chan je danes dejala, da organizacija svoje strukture in vire preusmerja tako, da bodo zmožni odziva na obsežno zdravstveno krizo. WHO je tako začela z oblikovanjem nove, stalne delovne skupine za globalne izredne zdravstvene razmere, ki bi v teh primerih mobilizirala sredstva in koordinirala pomoč, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Chanova je danes še razkrila, da so prvi rezultati cepiva za ebolo obetavni, če bodo potrjeni, bodo spremenili način spopadanja z izbruhom ebole.

V epidemiji ebole na zahodu Afrike, ki se je začela konec leta 2013 v Gvineji ter se nato razširila v Liberijo in Sierro Leone, je umrlo več kot 11.200 ljudi. Po svetu se je okužilo 27.700 ljudi. Gre za najhujši izbruh ebole doslej. Več kot 99 odstotkov smrtnih žrtev so zabeležili v treh omenjenih zahodnoafriških državah.

Reuters