Zdravje

Zdravljenje zimskih bolezni v najbolj vročem letnem času

S.J.
5. 7. 2015, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tokrat kitajska zdravnica dr. Lu Li svetuje vsem, naj ob pravih dnevih v juliju poskrbijo za to, da pozimi ne bodo bolni.

Trije dnevi se v kitajščini imenujejo san fu, kar pomeni tri zatočišča. Gre za tri obdobja v letu, ki štejejo po deset dni, in to naj bi bila tudi najbolj vroča obdobja ali – kakor dneve radi poimenujemo mi – pasji dnevi. Ne le da kraj, kjer živimo, vpliva na naše zdravje, tudi koledarski dnevi so zelo pomembni. Te posebne dneve se določa po kitajskem koledarju in stari daoistični astrologiji, imenovani bazi.

Narejenih je bilo že več raziskav, pri katerih so ugotovili, da so posamezniki dobili veliko boljše rezultate, če so se zdravili na pasje dneve, kot pa če so dobili nalepke z zelišči na kateri drugi dan. Priporočilo študij je, da če posamezniki ne morejo priti na zdravljenje prav na določen dan, naj pridejo vsaj v dnevih, ki so blizu pasjim dnevom.

Dao tkm

Za podrobnejše informacije nas pokličite v našo ordinacijo Dao TKM v Ljubljani ali pa nam pišite na naši spletni strani.

Zdravljenje se izvaja prve tri dni vsakega od obdobij, da skupaj dobimo devet dni zdravljenja. Na osrednji dan enega ciklusa se po telesu lepijo zeliščne nalepke, ostala dva dni pa posameznik doma uživa določena zelišča, zeliščne pripravke ali kopeli in živila. Pacient pride na zdravljenje 3-krat vsakih 10 dni. Pasta iz zelišč se lepi na posebne akupunkturne točke, ki so večinoma na hrbtu in nogah. Točke določi zdravnik TKM tudi na podlagi težav in bolezni. Na Kitajskem je v teh dnevih pred bolnišnicami za tradicionalno medicino povsod dolga vrsta ljudi, ki čakajo na »nalepke«.

Za dokončno ozdravitev naj bi v pasjih dnevih vsak nanašal in užival zelišča kar tri leta zapored. Pomembno je , da se v vsakem letu lotimo zdravljenja na prave dneve, ki pa se vsako leto spreminjajo.

Nebeška moksa ali pasta iz zelišč

Moksa je po navadi sestavljena le iz ene vrste kitajskega divjega pelina, ta posebna moksa ali pasta pa je sestavljena iz več zelišč. Kitajci so jo že v dinastiji Čing (1644–1912) imenovali kar nebeška moksa, saj so jo uporabljali v zelo širokem spektru zdravljenja najrazličnejših bolezni in z njo dosegali neverjetne rezultate. Pridevnik nebeški se uporablja zato, ker je letni čas poletja podoben nebesom.

Za leto 2015 so izračunani naslednji datumi:

13. 7. (zdravljenje zajema tudi 12. 7. in 14. 7.); celoten ciklus: 13. 7. do 23. 7. 2015

23. 7. (zdravljenje zajema tudi 22. 7. in 24. 7.); celoten ciklus: 23. 7. do 2. 8. 2015

2. 8. (zdravljenje zajema tudi 1. 8. in 3. 8.); celoten ciklus: 2. 8. do 12. 8. 2015 

Pasta se naredi tako, da se posebna kitajska zelišča, ki so po lastnostih jang (torej vroča in topla zelišča) najprej dobro zmelje v prah, nato se jim doda sok sveže stisnjene korenine ingverja, ki zelišča med seboj lepo poveže v gladko maso.

Katere bolezni in težave lahko zdravimo na pasje dneve

  • Kronične težave in bolezni
  • Revmatološke težave, kronične bolečine v sklepih in kosteh, artrozo, osteoporozo, ponavljajoči se išias, kronično bolezen ledvic, vnetje mehurja, Raynaudov sindrom, SS ali Syorgenov sindrom, težave s prostato, zvonjenje v ušesih itd.
  • Alergije, seneni nahod, kožne bolezni in težave, kot so razni dermatitisi, ekcemi, atopijski nevrodermitis, sinusitis, astmo in bolezni dihal ter respiratornega trakta, kronične pljučnice in angine itd.
  • Ginekološke težave: boleče menstruacije, neredne menstruacija, strdke ob menstruaciji, boleče ovulacije, težave z zanositvijo itd.
  • Slabo imunsko odpornost, nenehne prehlade, gripe in angine, kašelj itd.
  • Slabo prekrvavitev, mrzle roke in noge – stopala in dlani, še posebej pozimi itd.
  • Kronično utrujenost, občutek da smo brez energije in volje do dela, dremavost čez dan ali po zaužitem obroku, težave z želodcem itd.
  • Nespečnost, zbujanje čez noč, nemiren spanec, nočno potenje itd.

V tradicionalni kitajski medicini so zimske bolezni povezane predvsem s primanjkljajem energije jang, torej tople, sončne, moške in aktivne energije znotraj organov in splošno telesa. Za doseganje ravnovesja znotraj telesa mora vsak izmed petih elementov in z njim povezana organa nemoteno opravljati svoje fiziološke funkcije. Da organom zagotovimo maksimalno podporo, je torej dobro, da jih krepimo takrat, ko lahko dosežemo najboljše rezultate. Treba je vedeti, kdaj je pravi čas za določen organ in katere bolezni lahko takrat zdravimo.

Med organe, ki so »bolj« jang, štejemo vranico, pljuča in ledvice. Vse težave in bolezni, ki zajemajo omenjene organe, najbolje zdravimo, ko je energija jang na svojem višku, to je poleti oziroma v izračunanih najbolj vročih oziroma pasjih dnevih v letu – kljub temu da se bolezni in simptomi teh organov kažejo ravno obratno, pozimi. Po kitajski medicini namreč velja, da lahko določeno energijo (jin ali jang) maksimalno okrepimo, ko je v svojem višku delovanja. Jang tako krepimo poleti, jin pozimi.