Zdravje

Dermatologi opozarjajo na nevarnost prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom

STA/M.J.
15. 6. 2015, 07.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ob dnevu zaščite pred soncem, ki ga obeležujemo danes, dermatologi opozarjajo na pomen zavedanja o škodljivosti prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom in nujnost spoštovanja zaščitnih ukrepov. Poudarjajo, da varno sončenje ne obstaja, pred soncem pa se moramo na različne načine zaščititi tudi med vsakodnevnimi in športnimi aktivnostmi.

Facebook

Kot je na nedavni prireditvi ob začetku projekta Dnevi zaščite pred soncem, ki ga organizira Združenje slovenskih dermatovenerologov, dejal dermatolog Borut Žgavec, sončni žarki našo kožo poškodujejo. Čeprav lahko koža te poškodbe v neki meri odpravlja, pa ne prenese prevelikega odmerka sončnih žarkov, ki ga dobimo s sončenjem ali pri aktivnostih na prostem, ko se ne zaščitimo dovolj. Posebej kritičen del javnosti so tukaj mladi, ki jih različni trendi spodbujajo k namernemu izpostavljanju sončnim žarkom.

Dermatologinja Nataša Grebenšek je opozorila, da varno sončenje ne obstaja. Izpostavila je, da se nevarnosti sonca premalo zavedamo pri vsakodnevnih opravilih. Po njenih besedah je pomembno, da se naučimo varnega obnašanja na soncu, torej da izberemo prave ure za aktivnosti na prostem. Na prvem mestu mora sicer biti zaščita s pokrivali in oblačili, kreme pa naj služijo šele kot dodatna zaščita.

Dermatologinja Mateja Starbek Zorko pa je dejala, da je strah pred pomanjkanjem vitamina D odveč, saj koža zadostno količino tega vitamina dobi že s pet- do desetminutnim zmernim izpostavljanjem soncu dnevno.

Združenje slovenskih dermatologov je v okviru projekta ob dnevu zaščite pred soncem v petih slovenskih krajih pripravilo oziroma pripravlja Srečanja pod senčnikom.