Zdravje

Prva vabila na odvzeme krvi triletnikom v Mežiški dolini že na poti

STAM.J.
19. 5. 2015, 13.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Ravne na Koroškem je danes staršem triletnikov iz Občine Črna na Koroškem začela pošiljati vabila na odvzem krvi za določitev vsebnosti svinca. V prihodnjem tednu bodo vabila poslali še staršem triletnikov iz Občine Mežica. Na odvzem krvi vabijo skupno 103 otroke.

STA

Iz Občine Črna na Koroškem na letošnji odvzem vabijo 45 otrok, odvzemi pa bodo potekali v Zdravstveni postaji Črna 28. maja letos. V Občino Mežica bodo vabila poslali na 58 naslovov, odvzemi krvi pa bodo potekali v Zdravstveni postaji Mežica 4. junija letos.

Ravenska območna enota NIJZ starše triletnikov poziva, da se na vabilo odzovejo in pripeljejo otroka v laboratorij lokalne zdravstvene postaje. Če jim predlagani termin ne ustreza ali pričakovanega vabila ne bi prejeli, pa jih prosijo, da to sporočijo v ravensko enoto NIJZ.

Vsakoletni odvzemi krvi otrokom spadajo v program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja v Zgornji Mežiški dolini, ki je zaradi preteklega rudarjenja obremenjena s težkimi kovinami. Rezultati odvzemov krvi so osnovno merilo za oceno napredka programa, nudijo pa tudi informacijo za načrtovanje prihodnjih ukrepov, so sporočili iz ravenske enote NIJZ.

Od leta 2008, ko se je v Zgornji Mežiški dolini začel izvajati 15-letni vladni program okoljske sanacije, na odvzeme krvi vsako leto povabijo otroke v starosti okoli treh let s tega območja, saj ta skupina velja za najbolj obremenjeno skupino otrok.

Meritve vsebnosti svinca v krvi otrok so od začetka izvajanja okoljske sanacije nekaj let kazala trend upadanja vsebnosti svinca v krvi, v zadnjih dveh letih pa rezultati kažejo, da se vsebnosti svinca v krvi s trenutnim pristopom izvajanja ukrepov ne znižujejo več in da so tako potrebne določene dopolnitve programa.

Odvzemi krvi so del zdravstvenega dela programa, občini Črna in Mežica izvajata ukrepe na terenu, kot so preplastitve makadamskih cest, zamenjave zemljin, varovalna hrana v vrtcih in šolah, agencija za okolje pa izvaja meritve v zraku in analize tal. Za vse letošnje ukrepe je vlada v proračunu namenila 789.000 evrov.