Zdravje

Družinski zdravniki opozarjajo na preobremenjenost in izgorelost

STA/M.J.
19. 5. 2015, 12.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Družinskih zdravnikov pri nas močno primanjkuje, zato na delovnem mestu izgorevajo, opozarjajo družinski zdravniki ob svojem svetovnem dnevu. Študenti medicine se posledično raje odločajo za druge specializacije, družinski zdravniki pa odhajajo v tujino. Zato pozivajo politiko, naj sprejme strategijo, da bo družinski zdravnik bolj privlačen poklic.

STA, arhiv Svet24

Zdravnik v Zdravstvenem domu Ljubljana Rok Ravnikar je na današnji novinarski konferenci opozoril, da se Slovenija med evropskimi državami uvršča na rep po številu družinskih zdravnikov na prebivalca. Če je cilj, kar je ponekod v tujini tudi standard, da družinski zdravnik v enem dnevu obravnava med 15 in 20 zdravnikov, pa jih v Sloveniji povprečno med 40 in 45.

Poleg tega je veliko obiskov bolnikov pravzaprav posledica socialnih stisk, pri čemer zdravnik ne more veliko narediti, kot da pokaže razumevanje in bolnika posluša. "Te frustracije se nabirajo," je opozoril. "Na koncu se počutimo, kot da delamo na tekočem traku," je dodal.

Tako je njihova največja težava prevelika obremenjenost in premalo prostega časa, kar pa so, kot opozarja Ravnikar, temeljne fiziološke potrebe. Poleg tega je plača zlasti mladih zdravnikov za skoraj 40 odstotkov nižja od starejših zdravnikov in do 23 odstotkov nižja od mladih zdravnikov v druge specialnosti.

In čeprav je družinska medicina po njegovih navedbah lep poklic in v največjim meri izpopolnjuje tisto, kar je kot zdravnik želel, ko se je odločil za ta poklic, pa se študenti medicine ne odločajo za poklic družinske medicine, že izobraženi pa gredo bodisi v drugi poklic bodisi v tujino, kjer je v zdravstvu bolje poskrbljeno.

Opozoril je, da je stroka storila, kar lahko, "ostaja pa velik dolg na strani države". "Sedaj je samo na ministrstvu za zdravje in velikem šefu Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da izboljšajo razmere v dobro zdravnikov in tako dobro vseh," je dejal.

Danes je aktivnih 937 zdravnikov družinske medicine, ki imajo povprečno 950 stikov z bolniki na mesec in na leto 10.000. Po njegovih navedbah bi jih potrebovali še nekaj sto, da bi za 30 odstotkov razbremenili zdravnike in se približali k standardom in normativom, predvidenim z modro knjižico zdravniških organizacij.