Zdravje

S projektom Odziv na HIV za razvoj preventive pri istospolnih

sta/mv
8. 4. 2015, 17.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Partnerji projekta Odziv na HIV so danes predstavili glavne cilje projekta Partnerstvo za razvoj preventive in testiranja na HIV v skupnosti med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Kot so zapisali v društvu Legebitra, je glavni cilj projekta zmanjšanje ali preprečitev prenosa virusa HIV in lajšanje psihosocialnih stisk oseb, ki živijo s HIV.

Miha Lobnik iz Legebitre, ki vodi in koordinira projekt, je na današnji novinarski konferenci predstavil njegovo vsebino. Prvi sklop predstavlja upravljanje in koordinacijo projekta, drugi sklop pa informiranje in obveščanje splošne javnosti o projektu ter komunikacijsko kampanjo s preventivnimi sporočili, so sporočili iz omenjenega društva. Projekt Odziv na HIV je razdeljen na štiri vsebinske sklope, ki se nanašajo na moške, ki imajo spolne odnose z moškimi. Ti sklopi zajemajo izvajanje testiranja na HIV in druge spolno prenosljive okužbe izven zdravstvenih institucij, vzpostavitev sistema preventivnega dela na terenu in celostnega sistema podpore ter raziskovanje in izobraževanje. Projekt bo v preventivnem smislu med drugim vključeval informiranje ciljnih skupin prek brošur, letakov, spletne strani, družbenih omrežij in različnih aplikacij. Zajema pa tudi izdelavo dokumentarnega filma, informativnih videov, dveh knjig in revije. Obenem so predvidena anonimna, zaupna in brezplačna testiranja za HIV in druge spolno prenosljive okužbe izven zdravstvenih ustanov. Aktivirane bodo tudi skupine za podporo HIV-pozitivnim in njihovim partnerjem, navajajo v društvu.

Projekt Odziv na HIV je med drugim pohvalil predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete v Ljubljani Miroslav Petrovec. Na novinarski konferenci je poudaril, da ni pomembno samo testiranje za HIV, pač pa tudi za druge spolno prenosljive okužbe. Janez Tomažič s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pa je izpostavil ogromen korak, ki so ga naredile nevladne organizacije, ko so testiranje za HIV pripeljale izven zdravstvenih ustanov in tudi izven Ljubljane. Projekt Odziv na HIV, ki je podprt s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma, je še v začetni fazi, končal pa naj bi se predvidoma aprila 2016, so še zapisali v Legebitri.