Zdravje

Izgubite trebušček!

Tina Guček
6. 4. 2015, 07.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Spet se bliža čas, ko bomo v kopalnici na skrivaj preučevale svoje telo in gledale, kje se je čez zimo nabralo največ osovraženih maščobnih blazinic. Te niso problematične zgolj z estetskega vidika, ampak ima odvečna maščoba (zlasti tista, ki se z leti vztrajno nabira na predelu trebuha) tudi posledice za vaše zdravje. Zato kar v akcijo.

Thinkstock

Strokovnjaki so maščobo na predelu trebuha poimenovali visceralna maščoba, gre pa za maščobo, ki ni le podkožna, ampak je globlje – obdaja namreč vitalne organe v trebušni votlini in je znana po tem, da povečuje možnosti za sladkorno bolezen tipa 2 in srčne bolezni.

Kako se je lahko znebite? Ponujamo vam devet preverjenih načinov.

1. Ne ustavite se! Visceralna maščoba se precej dobro odziva na aerobno vadbo, kar pomeni le eno – gibanje. Naj bo to kolesarjenje, tek, plavanje ali kakšna druga aerobna vadba, ni pomembno. Pomembno je, da pospešite svoj srčni utrip in napoveste vojno trebuščku.

2. Proteini so zakon! Zdrava in uravnotežena prehrana je ključna, pri tem pa nikar ne pozabite na proteine. Telo z leti zaradi slabšega odziva mišičnih in maščobnih celic na inzulin proizvaja vse več inzulina. Ta pa pospešuje tvorjenje maščobnih rezerv, še posebno okrog trebuha. Visokoproteinska prehrana vas torej lahko obvaruje pred inzulinsko rezistenco, zato naj bi prehrana vsebovala približno 30 odstotkov proteinov, 40 odstotkov ogljikovih hidratov in 30 odstotkov (zdravih) maščob.

3. Znebite se nasičenih maščob! Dobro je znano, da so nasičene maščobe slabe za nas, in to velja tako za hujšanje kot za zdravje na splošno. V neki raziskavi so ženskam v prehrano dodali 750 dodatnih kalorij dnevno. Tiste, ki so uživale dodatne kalorije v obliki nasičenih maščob, so pridobile precej več visceralne maščobe, tiste, ki so uživale dodatne kalorije v obliki nenasičenih maščob (na primer maščob v oreščkih, semenih in ribah), pa so pridobile več mišične mase in manj maščobe.