Zdravje

Shujšajte s hrano, ki redi

Ajda Janovsky
5. 4. 2015, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Želite shujšati, ne da bi morali ves čas glodati nezabeljene liste solate ali grizljati puste riževe ploščice? Za vas imamo dobro novico: kar nekaj živil se je na črni listi diet za izgubljanje odvečnih kilogramov znašlo povsem po krivici – mnoga med njimi so prava poezija teksture, vonja in okusa in nasploh čisti užitek za vse prave sladokuske.

Arhiv Svet24

Jajca

Nutricionisti, zdravniki in znanstveniki, ki se ukvarjajo s prehrano, nikakor ne uspejo uskladiti mnenj glede jajc. So zdrava ali škodljiva? Povišujejo holesterol ali vnašajo v telo koristen vitamin D? Resnica je najbrž nekje vmes. Vsekakor pa naj bi v skladu z najnovejšimi raziskavami držalo, da je jajčni zajtrk odličen pomočnik pri hujšanju. Razlog? Jajca vsebujejo beljakovine, beljakovine pa se v telesu razgrajujejo dlje časa kot sladkorji. Če bomo za zajtrk pojedli rogljiček, bomo lačni veliko prej, kot če si bomo zjutraj privoščili staro dobro jajce na oko – ker telo hrano, ki jo pojemo za zajtrk, do večera koristno porabi, si lahko zjutraj občasno privoščimo celo kako pregreho, kot je na primer omleta s šunko. Obrok uravnotežimo s kozarcem naravnega, sveže iztisnjenega soka.

Biftek

Še pred kratkim so nas strokovnjaki za zdravje prepričevali, da je rdeče meso slabo za zdravje in vitko postavo. Danes ta teza ne drži več, večina poznavalcev se strinja, da je rdeče meso dobrodošel del dietnega jedilnika, saj, podobno kot jajca, po zaslugi bogastva beljakovin poskrbi, da smo siti dlje časa. Seveda pa je pomembno, da izbiramo čim bolj ekološko neoporečno meso in da ne pretiravamo: največji odmerek mesa na obrok ne sme biti večji od velikosti naše dlani. Če želimo shujšati, mesa ne smemo kombinirati s kruhom, krompirjem, rižem in drugimi živili, ki vsebujejo ogljikove hidrate – namesto tega poleg pripravimo kuhano zelenjavo in/ali solato.

Vse to in še več vas čaka v najnovejši Evi!