Zdravje

Kaj vam sporoča vaše črevesje?

Mateja Blažič
4. 4. 2015, 19.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prebavni trakt je odgovoren za absorbiranje hranilnih snovi. Toda kljub temu so pogoste težave s prebavo, kot so občutljiv želodec, zgaga, napihnjenost, driska ali zaprtje. Ne samo da so te težave neprijetne, če se ponavljajo, lahko preprečujejo optimalno izkoriščanje hranil.

Thinkstock

Morebitni vzroki

Vzroki za prebavne težave so lahko različni. Refluks in zgaga sta lahko povezana s kroničnim prenajedanjem ali občutljivostjo za hrano, ker jeste preveč predelanih živil. Tudi antibiotiki imajo lahko dolgoročno škodljive posledice. Ulkus pa najpogosteje povzroči bakterija H. pylori.

Šibkosti nekaterih zdravil

Zgago, refluks, težave s kislino najpogosteje zdravimo z antacidi ali zdravili, imenovanimi blokatorji H2, ki omejujejo nastajanje kisline v želodcu. Toda ta zdravila hkrati omejijo tudi vsrkanje nekaterih hranil, kot so B12, vitamin C, magnezij in drugi. Verjetnost tveganja za pomanjkanje vitamina B12 namreč strmo naraste po dveh letih jemanja zdravil za zmanjševanje kisline, poroča Journal of the American Medical Association.

Česa ne jejte?

Izogibajte se hitri hrani in sladkim pijačam. Težave se namreč ne pojavijo, če jeste naravno polnovredno hrano.

OKVIR: Na voljo je veliko dodatkov za paleto prebavnih težav. Probiotiki in encimi so najpomembnejši.

Probiotiki

V prebavnem traktu je desetkrat več bakterij kot vseh preostalih celic v telesu. Prevladujoče temeljijo na prehranjevalnih navadah, s tem da zelenjava in polnovredna živila zagotavljajo zdravo število njihovih različnih vrst. Največja škoda v tem okolju se ustvari z antibiotiki, ki uničijo tako dobre kot slabe bakterije, kar vodi v drisko in morebitne sekundarne težave. Celo huje – nekatere raziskave so pokazale celo, da lahko antibiotiki škodujejo mitohondrijem, delom celic, ki ustvarjajo energijo. Nedavna študija pa je odkrila, da veliki odmerki probiotikov lahko prepolovijo tveganje za z antibiotiki povzročeno drisko. Odmerek: Izberite pripravek, ki vsebuje tri ali štiri različne družine probiotikov, vključno z Lactobacillus in bifidobakterijami.