Kultura

Na Ljubljana festivalu tudi letos zveneča imena

sta/mv
6. 4. 2015, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Prestolnica bo tudi letošnje poletje zaznamovana z glasbenimi dogodki letos že 63. Ljubljana festivala, ki bo potekal med 28. junijem in 28. septembrom. Festival se bo začel na Kongresnem trgu s filmsko glasbo z oskarjem nagrajenega kitajskega skladatelja Tana Duna, organizatorji pa tudi za letos napovedujejo zveneča umetniška imena.

OA

Poletna noč bo posvečena ustvarjalnosti pesnice, pisateljice in tekstopiske Elze Budau, pozneje pa se bodo zvrstili številni koncerti. Med drugim bo mogoče prisluhniti Poljskemu rekviemu Krzysztofa Pendereckega, ki velja za enega najpomembnejših poljskih skladateljev 20. stoletja. Penderecki se bo predstavil tudi v vlogi dirigenta. Med drugim bodo gostili svetovno znano mezzosopranistko latvijskega rodu Elino Garanča, ki bo odpela nekaj najlepših opernih arij in Mariinsko gledališče iz Sankt Peterburga, ki bo pod taktirko Valerija Gergijeva izvedlo balet Romeo in Julija. Gostovali bodo tudi priznani ruski pianist Nikolaj Luganski, Izraelski filharmonični orkester s svojim dirigentom Zubinom Mehto, Kitajska nacionalna operna hiša iz Pekinga s Turandotom ter Nacionalna opera in balet iz Sofije s Tristanom in Izoldo.

2Cellos, Mamma Mia! in Cvetje v jeseni

Obeta se tudi koncert zasedbe 2Cellos ter kar dva muzikala: Mamma Mia! in Cvetje v jeseni, nastal po istoimenski povesti Ivana Tavčarja. Znameniti muzikal z West Enda Mamma Mia! so v režiji Juga Radivojevića premierno že izvedli v Beogradu, vendar z drugačno zasedbo nastopajočih. V naslovnih vlogah v Ljubljani bodo nastopili Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko, Damjana Golavšek, Lea Bartha, Gojmir Lešnjak - Gojc, Uroš Smolej, Marjan Bunič in Matjaž Kumelj. Producent projekta, nastalega v koreografiji Mojce Horvat, je Jure Franko. Pri slovenski postavitvi med drugim sodelujejo še Patrik Greblo (glasbeno vodstvo), Tomaž Domicelj, ki je poskrbel za prevod in priredbo pesmi, ter prevajalka besedila Živa Čebulj. Zborovodja bo Tomaž Pirnat.

Festival bo 28. septembra sklenil koncert Mlade nemške filharmonije, so sporočili z Ljubljana festivala.