Zdravje

Poskusno cepivo proti eboli na voljo prihodnje leto

M.J.
26. 9. 2014, 14.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Poskusno cepivo proti eboli, ki ga razbijata britanski farmacevtski velikan GlaxoSmithKline in ameriški NewLink Genetics, naj bi bilo v afriških državah, ki jih je prizadela ta smrtonosna bolezen, na voljo za uporabo v začetku prihodnjega leta, je danes sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Reuters

"Če bo šlo vse po načrtih, bi lahko nekatera cepiva v nekaterih državah lahko začeli uporabljati že v začetku prihodnjega leta," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala pomočnica generalnega direktorja WHO Marie-Paule Kieny.

Zoper virus, ki je letos v Afriki zahteval že preko 3000 smrtnih žrtev, še ni cepiva ali zdravila, zato je WHO pozvala k pospešitvi postopkov za poskusna cepiva, ki jih razvijata britansko in ameriško podjetje.

Kienyjeva je pojasnila, da so se nekateri klinični preizkusi začeli v ZDA, v Maliju pa naj bi jih začeli izvajati prihodnji teden. Če se bodo cepiva izkazala za varna, naj bi jih zdravstveni delavci lahko uporabljali že od novembra, za širšo uporabo pa naj bi bila na voljo v začetku prihodnjega leta.

Reuters

V španski bolnišnici pa je v četrtek umrl katoliški misijonar, ki se je z virusom ebole okužil v Sierri Leone. 69-letni Manuel Garcia Viejo je v Španijo prispel pred dnevi, v izolaciji pa se je zdravil v madridski bolnišnici, poroča AFP.