Zdravje

UKC Maribor po prvi polovici leta s slabim pol milijona evrov izgube

STA
25. 9. 2014, 17.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Univerzitetni klinični center Maribor je poslovanje v prvi polovici letošnjega leta zaključil s 435.000 evri izgube. Kot je na današnji seji sveta zavoda povedal direktor Gregor Pivec, je takšen rezultat "relativno ugoden", minus pa predvsem posledica izplačila polovice drugega obroka tretje četrtine plačnih nesorazmerij zaposlenim.

Izkazanih 435.000 evrov presežka odhodkov na prihodki predstavlja 0,5 odstotka skupnih prihodkov. "Če bo financiranje potekalo nemoteno tudi v drugi polovici leta, bomo rezultat uspeli ohraniti na takšnem nivoju," je dejal Pivec. UKC Maribor je februarja izplačal prvi obrok tretje četrtine plačnih nesorazmerij v višini 2,8 milijona evrov, drugi obrok tretje četrtine plačnih nesorazmerij v približno enaki višini pa je potrebno izplačati najkasneje do konca januarja 2015.

Kljub dodatnim obveznostim so v prvi polovici leta uspeli ohraniti likvidnostno situacijo na ravni konca preteklega leta.

Obveznosti sicer ne morejo poravnavati v zakonsko predpisanem 30-dnevnem plačilnem roku, vendar je zamujanje s plačili po navedbah uprave UKC Maribor relativno majhno, do največ 25 dni. "To pomeni, da poravnavamo obveznosti najkasneje 55. dan od prejema računa, kar je bolje od povprečja bolnišnic," so poudarili v upravi.

Konec junija so imeli do dobaviteljev za slabih 6 milijonov evrov zapadlih neporavnanih obveznosti. Vodstvo kliničnega centra se je tudi na današnji seji sveta zavoda zavezalo nadaljevanju varčevalne politike, ki med drugim zajema zmanjšanje števila zaposlenih, restriktivno nadomeščanje porodniških in bolniških odsotnosti ter znižanje cen zdravil in materialov. Skupno število zdravnikov se je v primerjavi s koncem leta 2013 zmanjšalo za 17, predvsem zaradi manjšega števila specializantov in pripravnikov.

STA

Med investicijami je v UKC Maribor v ospredju izgradnja urgentnega centra, kjer je zaključek gradbenih del za prvo fazo projekta predviden za konec novembra. Naleteli so sicer na določene težave, zaradi katerih so bila potrebna dodatna dela (nadomestitev spuščenih stropov transfuzije in lekarne, ki se nahajata pod urgentnim centrom, ter dodatne požarne tesnitve), ki pa naj ne bi povzročila zamika končanja centra. Sredstva bi zagotovili sami iz obstoječih amortizacijskih sredstev, s čimer se je danes strinjal tudi svet zavoda.