Slovenija

Erjavec seznanil vlado z dejstvi glede ameriškega seznama

STA/M.J.
25. 9. 2014, 17.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Zunanji minister Karl Erjavec je danes seznanil vlado glede dogajanja v zvezi z nedavno objavljenim ameriškim seznamom držav, ki sodelujejo v boju proti Islamski državi (IS), o katerem slovenski državni vrh ni bil obveščen. Kot je dejal novinarjem po seji vlade, "predsednik vlade razume, kako je prišlo do te situacije".

Po besedah Erjavca je dejstvo, da je Slovenija zavezana boju proti terorizmu, torej vsebina seznama ni sporna. "Problem je le, da vrh slovenske države ni bil obveščen, da ZDA pripravljajo tak seznam in da ga bodo objavile," je poudaril vodja slovenske diplomacije.

Pojasnil je še, da Slovenija pri oblikovanju seznama ni sodelovala niti ni bila seznanjena, da bo ameriško zunanje ministrstvo takšen seznam objavilo. Po njegovih besedah je sicer ministrstvo v rednem dialogu z ameriškim veleposlaništvom o vseh vprašanjih, a v dialogu ni bilo govora o seznamu. Je pa Slovenija v tem dialogu večkrat pokazala zavezanost boju proti terorizmu. Tega izvaja na različne načine, v ta okvir pa sodijo tudi včerajšnje hišne preiskave, ko so odkrili nekatere borce, ki naj bi sodelovali v Siriji, je dejal minister.

desus.si, STA

Ob tem je zagotovil, da je Slovenija suverena država, vendar pa je članica EU, zveze Nato in ZN ter ima kot taka obveznosti glede boja proti terorizmu. "Ta seznam govori, da Slovenija ni država, ki podpira terorizem, temveč država, ki preprečuje teroristične aktivnosti," je poudaril minister. Zatrdil je tudi, da se na nedavnem vrhu Nata v Walesu o IS niso pogovarjali.

Slovenija je po njegovem prepričanju še vedno varna država, kar kažejo tudi hišne preiskave v zvezi z borci v Siriji. "Se pa moramo zavedati, da živimo v globalnem svetu, v katerem Slovenija ne more biti osamljen otok in mora prevzeti odgovornost in obveznosti za svetovni mir," je dejal.

Minister je ocenil, da širša razprava v DZ o tem ni potrebna, je pa napovedal, da bo pripravil informacijo o poteku dogodkov v zvezi z ameriškim seznamom za prihodnjo sejo odbora DZ za zunanjo politiko.

Obrambni minister Janko Veber pa je po seji vlade dejal, da smo v Sloveniji, kot vidimo, uspešni pri odkrivanju domnevnih islamskih skrajnežev. Po njegovih besedah vse dogajanje nadzirajo in so ukrepi pravilni. Zagotovil pa je, da Slovenija ne bo pošiljala svojih vojakov v boj proti skrajnežem IS.