Slovenija

Koga boste pa vi volili: Andrej Čas in Matjaž Zanoškar

Urban Klančnik, Petra Rupnik
25. 9. 2014, 16.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Pred lokalnimi volitvami vam dnevno predstavljamo županske kandidate v enajstih slovenskih mestnih občinah. Tokrat je na vrsti MO Slovenj Gradec, v kateri se bosta spopadla aktualni župan Andrej Čas in nekdanji župan Matjaž Zanoškar, na katera smo naslovili kratka vprašanja.

Andrej Čas (Janez Potočnik in skupina volivcev)

Mediaspeed, slovenjgradec.si
Zakaj menite, da ste vi najbolj primeren kandidat za župana?

Ker sem osredotočen na prihodnost in imam jasno vizijo o tem, v katero smer popeljati mestno občino, da bo ta najbolje uresničevala potrebe in pričakovanja občanov. Projekti, ki jih načrtujem, so realni, upravičeni in tudi izvedljivi, saj so zasnovani tako, da bo zanje mogoče pridobivati evropska sredstva. Moja pozitivna lastnost je tudi ta, da za razliko od mnogih manj obljubljam, a obljubljeno tudi izpeljem. Mislim, da so občani doslej že spoznali, da ne žalim njihove inteligence s cenenim populizmom in da zadeve povem realno. To dojemam kot svojo izrazito prednost v primerjavi s protikandidatom.

Kaj boste storili za rast gospodarstva in zmanjšanje brezposelnosti?

Osrednji del mojega programa predstavljajo ukrepi za izboljšanje podjetniškega okolja. Vzpostavil bom proizvodni inkubator, kjer bodo zlasti mladim in podjetnikom na voljo subvencionirane delavnice in mentorski programi. Poleg tega bomo povezali in vsebinsko nadgradili obstoječe podporno okolje za podjetnike, ki je zdaj razpršeno po več institucijah in krajih po Koroškem, v tako imenovani koroški razvojni pospeševalnik. Še intenzivneje bom pristopil k promociji in podpori socialnega podjetništva.

Kakšno je vaše stališče glede hitre ceste do Koroške, torej tako imenovanega severnega odseka tretje razvojne osi?

Zavedam se izjemnega pomena tretje razvojne osi za razvoj Slovenj Gradca in ostalih občin v regiji. Zato bom uporabljal vse vzvode, ki jih omogoča županska funkcija za izvajanje pritiska na državne odločevalce, da do gradnje pride čim prej. Vzporedno s tem bomo še naprej pripravljali vse potrebne strokovne podlage, da bo projekt, ko bo končno pod streho prvi del od avtoceste do Velenja, stekel čim hitreje. Zavedam se dejstva, da bo do izgradnje nove državne ceste na Koroško preteklo še kar nekaj vode. V vmesnem času bom zato vztrajal pri tem, da se obnovi obstoječa državna cesta. 

Matjaž Zanoškar (Viktorija Aleksovska in skupina volivcev)

Mediaspeed, slovenjgradec.si
Zakaj menite, da ste prav vi najbolj primeren kandidat za župana mestne občine Slovenj Gradec?

Med mojim prejšnjim županovanjem in delovanjem je občina doživela kar precej uspešen in dober razvoj ter napredek. Zato sem prepričan, da lahko s temi izkušnjami in znanjem, ki ga imam, vodim občino uspešno tudi naprej. Poleg tega vem, da sem bil in še bom 'ljudski župan', se pravi obrnjen k ljudem, prav zato je moj slogan Vse za dobro ljudi!, ker verjamem, da je človek največje bogastvo.     

Kaj boste storili za rast gospodarstva in zmanjšanje brezposelnosti?

Problem brezposelnosti je problematičen in skrb vzbujajoč. Vendar imamo v občini Slovenj Gradec precej zemljišč, ki so primerna za poslovne prostore. Treba je urediti dobre razmere za razvoj gospodarstva, in to s tem, da se znižajo cene prej omenjenih zemljišč, in se jih ponudi tistim, ki so željni razvijati proizvodnjo ali poslovne dejavnosti. Velik potencial je v našem visokem šolstvu, ki bi lahko z roko v roki z gospodarstvom načrtoval nove proizvode. Obenem pa imamo tudi Mrežni inkubator, ki je bil narejen prav zato, da se formirajo novi programi, novi projekti.    

Kakšno je vaše stališče glede hitre ceste do Koroške, torej tako imenovanega severnega odseka tretje razvojne osi?
Hitra cesta do Koroške je imperativ. Vse moje aktivnosti do zdaj so bile močno usmerjene ravno v to, da čim prej pridemo do hitre ceste. Bilo je veliko ovir in jih je še, a sprejet državni prostorski načrt od Velenja do Slovenj Gradca je ne nazadnje tudi sad mojega napora in v tem bomo vztrajali tudi naprej. Zavedam se, da je hitra cesta hrbtenica našega razvoja, še posebej za našo regijo, ki je pogosto potisnjena vstran. Torej, nuja.