Zdravje

Napovedi so črne

G. Z.
11. 9. 2014, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Širitev ebole v Liberiji onemogoča normalno delovanje države, preprečevanje širjenja za zdaj neučinkovito.

Reuters

V naslednjih treh tednih naj bi se število okuženih povečalo za več tisoč, opozarjajo v Svetovni zdravstveni organizaciji. Za virusom je umrlo že 2300 ljudi, polovica v zadnjih treh tednih. Najhuje je v Liberiji, kjer ebola ogroža obstoj države.

Reuters

V Liberiji, Sierri Leone in Gvineji je za hemoragično mrzlico ebola umrlo že 2288 ljudi, skupaj pa se jih je okužilo že 4269, je v torek sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Skoraj polovica vseh smrtni in okužb se je zgodila v zadnjih 21 dneh. Samo v Liberiji, kjer je stanje najhujše, se je v zadnjih treh tednih število obolelih povečalo za 68 odstotkov, črne pa ostajajo tudi napovedi. WHO namreč opozarja, da bi se lahko število okuženih v le nekaj tednih povečalo za več tisoč.

V liberijskih bolnišnicah že primanjkuje prostora za vse okužene. Najhuje je v prestolnici Monrovii, kjer morajo številne bolnike poslati domov, s čimer se virus prenaša še hitreje. Iz nevladne organizacija Zdravniki brez meja so sporočili, da v glavnem mestu in okolici nujno potrebujejo tisoč dodatnih postelj.

Ebola pa se hitro širi tudi med liberijskimi zdravstvenimi delavci, ki v večji meri delajo brez ustrezne zaščite in urjenja. Število okuženih delavcev naj bi se že povzpelo na 160.

»Klasični kontrolni mehanizmi (karantena, izolacija, nadzor nad infekcijami … , op. p.)  za preprečevanje širjenja ebole v Liberiji v primerjavi s Senegalom, Nigerijo in Demokratično republiko Kongo, kjer se virus prenaša počasneje, niso dovolj učinkoviti,« so pri WHO zapisali v zadnjem poročilu. Liberijo so ob tem pozvali, naj razmisli o boljših načinih za omejitev smrtonosnega virusa. Zakaj nadzorni mehanizmi v Liberiji niso učinkoviti, za zdaj ni znano. Strokovnjaki domnevajo, da je hitro širjenje virusa, ki se prenaša z neposrednim stikom s krvjo ali drugimi telesnimi tekočinami, povezano s tamkajšnjimi običaji pokopa mrtvih. Ti pogosto vključujejo umivanje trupla in uživanje hrane v njegovi bližini.

»Ebola se širi kot gozdni požar in ogroža obstoj Liberije. Virus je onemogočil normalno delovanje države,« je v varnostnem svetu ZN dejal liberijski obrambni minister Brownie Samukai in izpostavil, da Liberiji primanjkuje strokovnega znanja in finančnih sredstev za učinkovito zajezitev širjenja virusa ter da se liberijski zdravstveni sistem z boleznijo ne more učinkovito spopasti. Pri tem jim ni v pomoč ni niti slabo razvita infrastruktura.

Da je stanje alarmantno, se strinja tudi odposlanka ZN v Liberiji Karin Landgren, ki je epidemijo ebole razglasil za največjo grožnjo državi po koncu 14-letne državljanske vojne leta 2003, v kateri je umrlo 250 tisoč ljudi.

Reuters