Zdravje

Uvod v tradicionalno kitajsko medicino

sj
9. 9. 2014, 19.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Odslej boste v ponedeljkovem časopisu našli tudi nasvete vrhunske kitajske zdravnice dr. Lu Li, ki deluje v ljubljanskem centru Dao TKM. Preden pa začne odgovarjati na vaša vprašanja, smo jo prosili, naj malo bolj predstavi svojo dejavnost.

Dao TKM

»Zelo sem počaščena, da sem kot zdravnica tradicionalne kitajske medicine (TKM) dobila priložnost, da širim svoje znanje in opravljam svoje poslanstvo zdravljenja, pomoči in svetovanja ljudem na področju TKM tudi zunaj meja Kitajske (svoje države). Naša medicina deluje po načelu holističnega (celostnega) razumevanja človeka in njegovega delovanja. Na pregledu in pri samem zdravljenju tako poskušam upoštevati vse vidike posameznikovega delovanja. Iz tega sledi, da poleg fizičnega stanja vedno preverim tudi način življenja te osebe, kar zajema prehranjevalne navade, telesno dejavnost, vrsto dela, ki ga opravlja, odnose z družino in drugimi … Zaradi čezmernih obremenitev in stresa, ki smo mu v današnjem času izpostavljeni, je bistveno, da poiščemo pravi način, kako umiriti in sprostiti svoje telo in um. Kadar smo stresu izpostavljeni predolgo, se na področju delovanja jeter in vranice lahko pojavi stagnacija meridianskega sistema in zakrčenost jeter, kar lahko vodi do težav, kot so kronična nespečnost, utrujenost, izčrpanost, nervoza, občutki nesmiselnosti bivanja in depresija. Poleg zdravljenja poskušam vedno poiskati način sprostitve, ki je za človeka najprimernejši in učinkovit, saj se ob pravilnem kroženju življenjske energije či in krvi po telesu začne proces samozdravljenja. Človek je del narave, in ni ločen od nje ali celo v premoči nad njo. Človeško delovanje se odziva na naravne cikluse univerzuma. Ko to veselo igro sprejmemo in se ji prepustimo, začnemo tudi sami delovati po svoji lastni naravni poti. Posameznikovo delovanje je le odziv na širše, kozmično delovanje narave. Iz tega razloga je treba upoštevati tudi vremenske razmere, ki smo jim izpostavljeni, letne cikluse, katerim ne moremo ubežati. Če vse to sprejmemo in se prilagodimo, bosta telesu vladala red in harmonija. 

Naslednji ponedeljek bo dr. Lu Li podrobneje predstavila diagnostične metode.

Glede na moja opažanja v času bivanja v Sloveniji so alternativne oblike zdravljenja za zdaj še v povojih. Razni medicinski sistemi se med seboj lahko zelo razlikujejo, zato bi želela nekaj vrstic nameniti tudi samemu diagnostičnemu pregledu, ki ga izvajamo nekateri zdravniki TKM. Diagnostika se precej razlikuje od pregledov, ki jih nudi zahodna medicina. Sama povezujem oba sistema in skupaj mi ponudita širšo sliko o posamezniku. V ordinaciji Dao TKM, kjer delujem, opravljam diagnostiko po štirih znanih diagnostičnih metodah TKM. Še preden začnem pravo diagnostiko, človeka opazujem, ko vstopi skozi vrata. Pozorna sem na gibanje (ali so gibi umirjeni, počasni, hitri, impulzivni), opazujem izraz na obrazu (nasmejan, otožen, resen, zaskrbljen) ter poslušam glas (tih, umirjen, glasen, hripav, močan). Nato se začne klasičen postopek diagnostike po TKM. 

Posebnost obravnavanja človeka po sistemu TKM je, da poskušamo zdravniki poiskati izvor za nastanek bolezni. Lajšanje simptomov je pomembno v akutnem stanju, da si telo opomore, poglavitno pa je zdravljenje in krepitev organa ali organov, ki so povzročitelji bolezni ali težave. Šele tako telesu omogočimo kar najboljšo podporo in zagotovimo dolgotrajnejše učinke. To je še posebno pomembno pri procesu rehabilitacije in po operativnih posegih.«