Zdravje

Tekli boste lahko s športniki svetovnega kova

M.J.
10. 9. 2014, 13.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Ob vznožju Storžiča se v soboto, 13. septembra 2014, obeta pravi tekaški praznik z rekordno udeležbo tekačev na že 3. Triglav teku. Več kot 1600 rekreativnih tekmovalcev, ki jih bodo spodbujali številni vrhunski slovenski športniki, ambasadorji Triglav teka in promotorji zdravja, se bo preizkusilo na edinem teku znotraj protokolarnega območja parka Brdo.

Triglav
Na štirih različnih razdaljah bodo generacije tekačev tekle za dober namen in za pomoč štirim slovenskim porodnišnicam – za novo poglavje tekaške zgodbe s plemenitim sporočilom: poskrbimo za varnejši jutri najmlajših.

Nepogrešljiv del 3. Triglav teka bodo dobitniki kolajn z letošnjih zimskih olimpijskih iger v Sočiju in drugi vrhunski športniki. Tekače bodo med drugim spodbujali ambasadorji Triglav teka: deskar Žan Koširsmučarska tekačica Vesna Fabjan, biatlonca Teja Gregorin in Jakov Fak, smučarska skakalka Katja Požun, ultramaratonec David Kadunc in eden najuspešnejših ultramaratoncev zadnjih desetletij Dušan Mravlje.

Triglav

Glasniki zdravja in dobrodelnosti

S svojo pozitivno energijo bodo ambasadorji teka, zagovorniki zdravja in dobrodelnosti podpirali udeležence letošnjega Triglav teka. Ob zavedanju, kako potrebna je pomoč otrokom, bo športni praznik sredi idilične narave na Brdu pri Kranju najprej tek za plemenit namen in šele potem za dober rezultat. »To je svojevrsten dogodek, na katerem lahko enkrat letno udeleženci uživamo v teku znotraj prekrasnega posestva Brdo, daleč stran od betona in asfalta. To je tek, na katerem se družimo s prijatelji in družino,« je svoje doživljanje prireditve opisal Žan Košir, trenutno naš najboljši deskar na snegu, ki si je na zadnjih olimpijskih igrah privozil bronasto in srebrno olimpijsko kolajno. Ambasador Triglav teka je že od samega začetka.

Triglav

Smučarska tekačica Vesna Fabjan, ki je v Sočiju osvojila tretje mesto v šprintu,se je ambasadorjem Triglav teka pridružila letos. »Vsak dan na ulicah in v medijih zasledimo veliko ljudi v stiski. Vem, da je tek za dober namen, in vem, da lahko s sodelovanjem pri takem tekmovanju naredim nekaj dobrega za druge ljudi. Občutek, da lahko pomagam, je neprecenljiv. Poleg tega bi rada tudi sama pokazala, da je lahko tek način življenja. Že z osnovnim tekom lahko veliko naredimo zase. Pomembno je, da se ljudje zavedajo pomena gibanja za zdravo življenje,« razmišlja Besničanka. Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak, ki zelo pogosto teče tudi brez smuči, se ob premagovanju kilometrov počuti preprosto svobodnega. »Triglav tek se mi zdi poseben tudi zato, ker ponuja priložnost teči po notranjosti parka Brdo pri Kranju. Tam lahko v lepi naravi slišiš, kako pojejo ptice in kaj se dogaja okrog tebe,« pravi prvi biatlonski svetovni prvak v slovenskem dresu.

 

Štiri tekaške kategorije

Posamezne tekaške preizkušnje se bodo odvile po naslednjem urniku:

 

-          ob 10.30 uri start družinskega teka na 3,3 km,

-          ob 11. uri start teka na 10 in 21 km, 

-          ob 13. uri otroški tek Kuža Pazi na 280 metrov.

 

Trasa družinskega teka bo speljana po notranjosti ograjenega območja parka, teka na 10 oziroma 21 kilometrov bosta potekala po notranjem delu parka Brdo, v neokrnjeni naravi med stoletnimi drevesi ter v družbi tisočerih rastlin in raznolikih živalskih vrst, otroci pa se bodo predstavili na zelenici ob prireditvenem prostoru.

Triglav